Сребрни леопард Јасни Ђуричић

Награду за најбољу глумицу на управо завршеном фестивалу у Локарну добила је Јасна Ђуричић за улогу у филму „Бели, бели свет". Филму Олега Новковића припала и награда "Art Cinema Award".

Српска глумица Јасна Ђуричић добила је награду Сребрни леопард на 63. филмском фестивалу у швајцарском Локарну за најбољу глумицу за улогу у филму „Бели, бели свет" Олега Новковића, објављено је на сајту фестивала.

Поред тога, „Бели, бели свет" је освојио угледну награду за уметнички филм "Art Cinema Award" коју додељује међународно удружење за арт филмове Art &Essays Cinema Confederation (CICAE).

Филм „Бели, бели свет" премијерно је приказан 6. августа у главној селекцији фестивала у Локарну, једног од најугледнијих и са Каном и Венецијом најстаријих фестивала на свету.

Новковићев филм, по сценарију Милене Марковић, снимљен је у српско-немачко-шведској копродукцији уз подршку Еуроимажа, а поред Јасне Ђуричић у филму играју Уликс Фехмиу, Хана Селимовић, Небојша Глоговац, Борис Исаковић, Милица Михајловић, Марко Јанкетић и Мето Јовановски.

Радња ове модерне трагедије смештена је у Бор, рударски центар, некада симбол социјалистичког просперитета, а данас симбол пропадања и безнађа.

У таквом амбијенту дешава се фатална љубав између мрачног, немилосрдног, старијег мушкарца и изгубљене младе девојке.

Како сами аутори описују филм, „реч је о игри љубави и смрти, односно игри страсти или игри опчињавања и потчињавања, коју играју одбачени, отпадници, лопови и очајници, људи са периферије, које је напустило и друштво и сопствена судбина".

Новковићев филм је у Локарну наишао на одличан пријем и публике и критике. Поред тога, сјајне критике појавиле су се у швајцарским, британским, француским и италијанским листовима.

После премијерног приказивања, „Бели, бели свет" је имао и две репризе, 7. и 8. августа, а због великог интересовања публике, приказан је и последњег дана фестивала.

Златног леопарда за најбољи филм у Локарну добио је кинески режисер Ли Хонгкћи за остварење „Зимски распуст". Награду за најбоље главног глумца добио је Емануел Билодо за улогу у филму "Curling" Канађанина Денија Котеа, који је награђен за режију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара