Нови кинески рекордер

Филм „Накнадни потрес“ зарадио 79 милиона долара и постао најгледанији домаћи филм у Кини икада. Драма о породици раздвојеној после разорног земљотреса ипак је још далеко од „Аватара“, који је са зарадом од 204 милиона долара апсолутни рекордер у Кини.

Потресна драма редитеља Фенга Ксјаоганга „Накнадни потрес", о два најрозорнија земљотреса у Кини, филм је са највећом зарадом у историји кинеске кинематографије.

Драма говори о породици која је раздвојена после разорног земљотресу у Тангшану, у близини Пекинга (1976. године) који је однео 240.000 живота, а завршава се 32 године касније после потреса у Сечуану (2008), после којег је страдало 90.000 људи.

Филм „Накнадни потрес" је до сада зарадио рекордних 79 милиона долара, упркос осредњим критикама и чињеници да сцене у којима су коришћени специјални ефекти трају укупно само пет минута.

Ипак, филм се приказује у 4. 000 биоскопих сала, што га чини јединим великим остварењем које је тренутно у дистрибуцији (Ноланов „Почетак" приказиваће се тек у другој половини септембра), а такође је организована и снажна промотивна кампања.

„Накнадни потрес", који је са буџетом од око 25 милиона долара један од најскупљих икада у Кини, тако је потукао досадашњег рекордера, националистичку епску пручу „Оснивање републике".

Претходни најуспешнији филм, у којем су глумили неки од најпознатијих кинеских глумаца (а епизоде играју и Џеки Чен и Џет Ли), снимљен је прошле године, шест деценија од оснивања Народне Републике Кине, и зарадио је 62 милиона долара.

Редитељ који понавља успех

Овим рекордом, вишеструко награђивани редитељ Фенг, потврдио је свој статус филмског ствараоца који највише зарађује.

Наиме, међу првих пет домаћих филмова са највећом зарадом у Кини налази се и Фенгова романтична комедија „Ако си ти онај прави".

„Накнадни потрес" је још далеко од апсолутног рекордера, Камероновог „Аватара" (204 милиона долара).

Ипак, како кажу продуценти „Накнадног потреса", овај филм је првог викенда приказивања био гледанији од „Аватара".

Приходи од биоскопских улазница у Кини су последњих година у великом порасту, у првој половини године забележен је пораст од чак 86 одсто, а очекује се да укупна годишња зарада достигне милијарду и по долара.

Кина такође покушава да заштити домаће филмске студије, тако што дозвољава приказивање само 20 страних филмова годишње.

У нашој земљи и региону, „Накнадни потрес" дистрибуираће „МегаКом филм", али још увек није познато када ће Фенгов филм моћи да погледа и српска публика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара