„Бели, бели свет“ премијерно у Локарну

Нови филм Олега Новковића „Бели, бели свет“ премијерно ће бити приказан вечерас, у главној селекцији фестивала у Локарну. Главен улоге тумаче Уликс Фехмиу, Хана Селимовић, Јасна Ђуричић, Небојша Глоговац...

Светска премијера филма „Бели, бели свет" српског редитеља Олега Новковића биће одржана вечерас у главној селекцији 63. међународног фестивала у Локарну.

Овај угледни фестивал у Швајцарској одржава се до 4. до 14. августа, а филмови се такмиче за награду „Златни леопард".

„Бели, бели свет" је настао према сценарију који је Новковић написао са познатом драмском списатељицом Миленом Марковић.

У филму играју Уликс Фехмиу, Хана Селимовић, Јасна Ђуричић, Небојша Глоговац, Борис Исаковић, Милица Михајловић, Марко Јанкетић и македонски глумац Мето Јовановски.

Директор фотографије је Миладин Чолаковић, а оригиналну музику и сонгове компоновао је Борис Ковач.

Радња ове модерне трагедије догађа се у рударском граду Бору - некада симболу социјалистичког просперитета, а сада симболу пропадања и безнађа. У таквом амбијенту дешава се фатална љубав између мрачног, немилосрдног, старијег мушкарца и изгубљене младе девојке - балкански танго.

Реч је о игри љубави и смрти, односно игри страсти или игри опчињавања и потчињавања, коју играју одбачени, отпадници, лопови и очајници, људи са периферије, које је напустило и друштво и сопствена судбина. Једино што је у њима неуништиво је страст и страсна жудња за животом.

Филм је снимљен у српско-немачко-шведској копродукцији, уз материјалну подршку европског фонда Еуримаж.

Српски продуценти Милена Тробозић Гарфилд и Уликс Фехмиу најавили су домаћу премијеру за крај године.

Локарно један од пет најзначајнијих филмских фестивала у Европи, а од ове године на челу тог фестивала је Оливије Пер, који је до прошле године био ангажован на фестивалу у Кану, где је водио програм „Кензен" („15 дана аутора").

Новковић, познат по филмовима „Кажи зашто ме остави" (1993), „Нормални људи" (2001) и „Сутра ујутро" (2006), представио је пројекат за „Бели, бели свет" пре три године у оквиру програма Б2Б на 34. Фесту. Пројекат је награђен 2007. на Цинелинку Сарајевског филмског фестивала, а 2009. је представљен у програму Атеље де ла Синефондасион у Кану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво