Филм у служби промоције Србије

Све чешћи избор Београда и наше земље за снимање страних филмова значајно утиче на побољшање имиџа Србије, посебно када гостују холивудске звезде и продуценти. Није занемарљива ни економска добит - процењује се да на долар уложен у продукцију филма, земља домаћин заради два и по долара.

Србија је поново постала веома атрактивна локација за снимање страних филмова. Овог пролећа, у Београду је сниман холивудски филм "Кориолан", редитељски деби Рејфа Фајнса.

Снимање филма у нашу престоницу довело је и чувену филмску диву Ванесу Редгрејев и славног Џерарда Батлера.

Пре две године, у Србији су снимани филмови "Дистрикт 14", Лика Бесона, и "Браћа Блум" са Адријеном Бродијем и Рејчел Вајс.

Поред тога што доприноси имиџу, филмска индустрија је, пре свега, бизнис који доноси велики профит земљи у којој се филм снима.

Стране филмаџије пре свега истичу невероватну разноликост пејзажа на релативно малом простору што многољудној филмској екипи смањује трошкове.

Због своје бурне историје која се одразила и на његову архитектуру, Београд може на филму да буде и турска касаба и изузетно модеран град, што је страним продуцентима веома важно.

"Продуцентима је професионалност на првом месту, затим продукцијски сервис. Битна им је атмосфера града где треба да проведу неколико месеци, да ли је град безбедан, какви су хотели, ресторани као и да ли ће ту бити пријатно и великим звездама које треба да доведу", каже Ана Илић из Српске филмске асоцијације.

А управо је добра атмосфера наше престонице оно о чему Рејф Фајнс најрадије говори.

"Београд има дух који ми се допада и који ми одговара. Има богату историју и све одлике престонице. Београд има специфичну енергију, спремност свих људи и Владе да нам помогне у послу", каже Рејф Фајнс, глумац и редитељ.

Позитиван утицај на имиџ Србије

Србија је као локација за снимање филмова за трећину јефтинија од својих највећих конкурената, Мађарске, Чешке, Руминије и Бугарске. Такође има одличне стручњаке чије знање страних језика хвале инострани продуценти.

"Маркетиншкој промоцији града доприноси поред туристичке пропаганде на сајмовима туризма и то да људима који желе да посете Београд кажете - У овом ресторану је ручао Џони Деп, или Софија Лорен је урадила овде то и то", наводи Јасна Димитријевић из Туристичке организације Београда.

Српска филмска асоцијација не пропушта одлазак ни на један филмски фестивал где промовише Србију као добру локацију за снимање филмова.

"Туристичка организација Србије очекује да ће ове активности допринети побољшању имиџа Србије и да ће побољшати сам туризам у Србији", каже Дина Вуковић из Туристичке организације Србије.

Иако су филмски буџети пословна тајна, процењује се да на сваки долар уложен у саму продукцију филма, земља домаћин заради два и по долара.

А оно што нема цену јесте чак 300 интервјуа које је Рејф Фајнс дао свим светским медијима и у којима је у најлепшем светлу помињао Србију као земљу у којој се први пут окушао као редитељ.

У међувремену, домаћи медији су са много жара говорили о боравку Фајнсове екипе у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара