„Тилва Рош“ освојио „Срце Сарајева“

Прича о троје тинејџера, двојици скејтера и једној бунтовој девојци, „Тилва Рош“ Николе Лежајића, освојила је награду за најбољи филм на фестивалу у Сарајеву. Награду „Срце Сарајева“ добио је и један од главних глумаца у овом филму, Марко Тодоровић.

Награда „Срце Сарајева" за најбољи играни филм на овогодишњем Сарајево филм фестивалу (СФФ) добио је „Тилва Рош", дебитантско остварење српског редитеља Николе Лежаића. Овај филм освојио је и новчану награду од 25.000 евра, коју је обезбедио Савет Европе.

Филм је прича о троје младих људи у рударском месту Бор - двојици пријатеља скејтера који проводе прво лето после средње школе у снимању видео клипова у којима изводе опасне вратоломије и такмиче се за наклоност Јелене, тинејџ-анархисте из Француске.

У чудном односу пријатељства и ривалства, један покушава да надмаши другог, наводи се у синопсису филма.

Главне улоге играју Стефан Ђорђевић, Марко Тодоровић и Дуња Ковачевић, а Лежаићев првенац сниман је прошлог лета у Београду и Бору, уз подршку Филмског центра Србије и Секретаријата за културу града Београда, у продукцији куће „Кисело дете".

Првобитно је требало да „Тилва Рош"(на влашком дијалекту „Црвено брдо") буде приказан почетком године на ФЕСТ-у, али пошто до тада нису успели да заврше филм, продуценти су српску премијеру најавили за јесен.

Лежајићев филм ће 8. августа бити приказан и на фестивалу у Локарну, у конкуренцијиу за најбољи дебитантски филм.

„Тилва Рош" је освојио још једну награду на овогодишњем Сарајево филм фестивалу - „Срце Сарајева" за најбољег глумца добио је Марко Тодоровић.

Најбољом глумицом проглашена је Мирела Оприсор за улогу у румунском филму „Уторак, након Божића".

Специјалну награду жирија добио је „Нежни син - пројект Франкештајн", редитеља Корнела Мундрусоа, филм снимљен у холандско-немачко-аустријској продукцији.

У категорији кратког филма награду „Срце Сарајева" добио је филм „Жути мјесец" хрватског редитеља Звонимира Јурића, док је специјална плакета жирија додељена хрватском филму „Неспавање не убија" Марка Мештровића и бугарском филму „Станка иде кући" Маја Виткова.

За најбољи документарни филм проглашен је македонско-немачки филм „Шваље" редитељке Биљане Гавранлиеве, док је награду за људска права добио филм „Мила тражи Сениду" хрватског редитеља Роберта Томића Зубера.

У оквиру Open Air програма синоћ је приказан последњи филм редитеља Клинта Иствуда „Непобедиви". Пројекцији филма присуствовао је и амерички глумац Морган Фримен, који у филму игра бившег председника Јужне Африке Нелсона Манделу. Та улога Фримену је донела четврту номинацију за Оскара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара