Почела „Интеракција 2010“

Пето издање Међународног филмског кампа „Интеракција 2010“ окупило је 20 младих људи из 14 земаља. У наредних двадесетак дана на локалитетима у Пожеги, Ужицу, Чачку и Ариљу учесници ће снимити четири документарна филма на тему „Наслеђе“.

Окупљањем студената режије, камере, звука и монтаже, данас је у Пожеги почео пети Међународни филмски камп „Интеракција 2010", који ће сутра бити и званично отворен, потврдио је Танјугу Дејан Петровић, директор Независног филмског центра „Филмарт".

На овој престижној студенској филмској смотри, коју, у организацији „Филмарта", помажу Министарство културе, општина Пожега и Централа европске иницијативе, учествује 20 студената из 14 земаља - Мексика, Русије, Данске, БиХ, Бугарске, Канаде, Палестине, Немачке, Француске, Велике Британије, Литваније, Румуније, Хрватске и Србије.

О угледу кампа у свету филмске уметности, према речима Петровића, говори и чињеница да је на конкурс стигло 107 пријава из 36 земаља.

„Циљеви овог пројекта - афирмација филмског стваралштва, упознавање култура других народа, те децентрализација културе и стварање новог простора за међународну сарадњу, остварују се одабиром тема релевантним за друштва у транзицији, промоцијом одерног проевропског концепта развоја политике која доприноси приближавању Србије ЕУ", навео је Петровић.

Професор Драган Елчић, један од супервизора, у Културном центру Београда током едукативне радионице упознао учеснике овог студентског филмског кампа са задацима који је пред њих поставио организатор.

Студенти филмских академија ће, како је најавио Петровић, у наредних двадесетак дана на локалитетима у Пожеги, Ужицу, Чачку и Ариљу снимити четири документарна филма на тему „Наслеђе", који ће бити приказани за затварању кампа, а касније у Београду и на филмским академијама земаља из којих су студенти дошли, као и на неким филмских фестивалима.

Учесници Фестивала ће уз помоћ културних центара при амбасадама својих земља у Београду, у Пожеги свакодневно организовати разноврсне програме, којима ће представити културу своје земље, нагласио је Петровић.

Филмски камп „Интеракција 2010" траје од 27. јула до 14. августа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара