„Беса" на Палићу

Драма Срђана Карановића „Беса" вечерас ван конкуренције на филмској смотри на Палићу. У филму о неочекиваној и забрањеној љубави играју Мики Манојловић, Ива Крајнц, Небојша Дугалић и Раша Буквић.

У главном програму 17. Фестивала европског филма вечерас ће на Летњој позорници на Палићу, ван конкуренције, бити приказан филм Срђана Карановића „Беса".

Филм Срђана Карановића прича је о неочекиваној и недозвољеној љубави хришћанке и муслимана, која се одвија у време Првог светског рата.

Филип (Небојша Дугалић), директор гимназије у српској провинцији, добија позив да хитно дође у Београд по ратни распоред.

Своју супругу Леу (Ива Крајнц), младу и згодну Словенку, оставља школском послужитељу Азему (Мики Манојловић), неписменом и патријархалном Албанцу који му даје „бесу" да ће му чувати жену и да јој се ништа неће догодити у Филиповом одсуству.

Неочекивана љубав између Азема и Лее прети да доведе у питање ово обећање, које се према традицији мора одржати и по цену живота.

У главном програму фестивала вечерас ће бити приказан и италијански филм „Залутали меци", прича о Томазу, амбициозном писцу, и његовој великој екцентричној породици која поседује фабрику тестенине.

Томазо долази у Рим на важну породичну вечеру, на којој отац треба да препусти управљање фабриком њему и брату.

Млади писац планира да том приликом објави да је хомосексуалац, међутим, брат га неочекивано предухитри тиме што открива сопствену тајну.

У програму „Паралеле и судари" данас ће у суботичком биоскопу „Јадран" бити приказан филм „Људи на мосту", снимљен у копродукцији Немачке, Турске и Холандије, као и филм „Илегалац" - копродукција Белгије, Луксембурга и Француске.

Циклус „Нови белгијски филм" данас ће представити остварење „Штек" Ерика Ван Лоја, док ће у програму посвећеном савременој мађарској кинематографији бити приказан филм „Дани жудње" Јожефа Пачковског.

Фестивал европског филма на Палићу одржава се од 17. до 23. јула. На Фестивалу се приказује око 60 играних и петнаестак документарних филмова у девет селекција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара