Почео Фестивал европског филма

Уручењем награда редитељима Горану Марковићу и Желимиру Жилнику, на Палићу почео 17. Фестивал европског филма. До 23. јула биће приказано више од 60 играних и петнаестак документарних филмова.

Редитељ Горан Марковић отворио је синоћ 17. Фестивал европског филма, на којем ће до 23. јула бити приказано више од 60 играних и петнаестак документарних филмова, у девет програмских селекција.

Марковићу је на отварању уручено фестивалско признање „Александар Лифка" за допринос европској кинематографији.

Редитељ је на отварању рекао да палићки фестивал воли због језера, природе, архитектуре и због тога што та манифестација има европски дух.

„Овде сам дошао први пут 1995. године са филмом 'Урнебесна трагедија'. Тај филм су пратиле ужасне околности, за време снимања још увек је трајао рат и радио сам га у некој врсти егзила у Бугарској. Потпуно сам изгубио веру да ће икада угледати светло дана", рекао је Марковић, примајући награду.

„Онда је овде била премијера и цела атмосфера око овог фестивала, лепота језера, природе и архитектуре и људи који су ту били одједном су ми удахнули наду да се ипак све и даље креће. Не само да је Европа ту, иза овог платна, него је она стварно била и духовно ту, међу нама. Ја сам стварно после тог фестивала добио нов ветар у једра и кренуо даље", истакао је Марковић.

Награда „Александар Лифка" ове године је додељена и француском редитељу грчког порекла Кости Гаврасу, који је у телеграму поручио да му је веома жао што не може лично да прими то признање и да буде гост манифестације.

На свечаности је уручено и признање „Андерграунд спирит" редитељу Желимиру Жилнику.

Публици су се потом обратили и градоначелник Суботице Саша Вучинић и покрајински секретар за културу Милорад Ђурић, који су истакли да је филмски фестивал на Палићу манифестација која је из године у годину све ближе циљу да постане незаобилазна на мапи великих европских фестивала.

„Секретаријат је и ове године подржао Фестивал не само зато што се овде приказују филмови који су снимљени у Европи, него и зато што је постао незаобилазни интелектуални и културни водич како мислити о Европи", рекао је Ђурић.

Најбољем филму из главног такмичарског програма биће додељен Златни торањ, а наградa Палићки торањ биће додељена најбољем редитељу. Биће додељена и специјална награда жирија, као и Награда за толеранцију најбољем филму из програма „Паралеле и судари".

После свечаног отварања Фестивала, приказан је филм „Жена са сломљеним носем" Срђана Кољевића и румунско-немачка комедија „Орден части".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво