„Тилва Рош“ и „Бели, бели свет“ у Локарну

Два филма чија се радња одиграва у Бору, „Тилва Рош“ Николе Лежаића и „Бели, бели свет“ Олега Новковића, биће приказана на Међународном филмском фестивалу у Локарну.

Дебитантски филм Николе Лежаића „Тилва Рош", који ће премијерно бити приказан на Сарајево филм фестивалу 30. јула, имаће пројекцију и 8. августа на престижном Међународном филмском фестивалу у Локарну, у Швајцарској.

„Тилва рош", снимљен у продукцији куће „Кисело дете", једини је дугометражни филм из Србије у такмичарском програму у Сарајеву, а у Локарну је увршћен у конкуренцију за најбољи дебитантски филм.

Тинејџерска драма режисера и сценаристе Лежаића о троје младих људи у рударском месту  првобитно је требало да први пут буде приказана почетком године на ФЕСТ-у, али како до тада нису успели да га заврше, продуценти су српску премијеру најавили за јесен.

„Тода и Стефан нераздвојни пријатељи скејтери проводе прво лето након средње школе у снимању видео клипова у којима изводе опасне вратоломије, такмичећи се за наклоност Јелене, тинејџерке анархисте из Француске. У чудном односу пријатељства и ривалства, један покушава да надмаши другог", наводи се у синопсису филма.

Главне улоге играју Стефан Ђорђевић, Марко Тодоровић и Дуња Ковачевић, а Лежаићев првенац сниман је прошлог лета у Београду и Бору, уз подршку Филмског центра Србије и Секретаријата за културу града Београда.

Према програму Међународног фестивала у Локарну, пројекцију ће имати још један филм чија се радња одиграва у Бору, „Бели, бели свет" Олега Новковића.

У овом филму играју Уликс Фехмиу, Хана Селимовић, Јасна Ђуришић и Небојша Глоговац, а прича се највећим делом одвија у миљеу соц-реалистичке архитектуре, где људи живе од данас до сутра, без будућности.

У таквом амбијенту, дешава се фатална љубав између мрачног и немилосрдног старијег мушкарца и изгубљене младе девојке.

Фестивал у Локарну једна је од филмских смотри са најбогатијом историјом и одржава се сваке године још од 1946. године, а познат је по пројекцијама на отвореном простору на Пјаци гранде, где има места за 8.000 гледалаца.

Прва награда смотре је Златни леопард, а фестивал је чувен и по успостављању трендова и лансирању каријера бројних редитеља и глумаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво