Фанови плаћају документарац о Линчу

Документарац о култном редитељу Дејвиду Линчу финансираће се донацијама обожавалаца, који за 50 долара могу да добију копију Линчовог аутопортрета. Донатори могу и да предлажу која ће питања бити постављена редитељу и тако утичу на садржај филма.

„Линч три", документарац о редитељу Дејвиду Линчу (познатом по култним филмовима "Eraserhead", „Дина" и "Mulholland Drive", као и серији „Твин Пикс"), биће делимично финансиран  донацијама обожавалаца.

Да би прикупио средства за филм, редитељ, који је похађао Коркоран колеџ за уметност и дизајн у Вашингтону, насликао је аутопортрет, а свако ко донира најмање 50 долара добиће копију слике.

Ово је само још један пример све популарнијег тренда у Холивуду, односно коришћења Интернета да би се прикупила средства за реализацију пројеката, што у тренутној ситуацији постаје све теже.

Бројни сајтови чак нуде и опцију заинтересованим донаторима да буду потписани као „извршни продуценти" на филмским шпицама.

Џон Нгајен, продуцент „Линча три" објаснио је овај поступак у изјави за лондонски Тајмс: „Потребно је много времена да би се прикупила средства, тако да смо се одлучили за масовно финансирање. Консултовали смо се са Дејвидом Линчом и он се сложио са идејом".

„На крају, он је насликао апстрактни аутопортрет и ми ћемо сваком ко плати дати копију, или мајцу на којој је одштампан. Надамо се да ћемо део средстава скупити управо на овај начин".

Појединци који дају новац за снимање „Линча три", последњег у трилогији документараца о режисеровој каријери, такође ће имати прилику да утичу и на садржину филма, тако што ће моћи да предлажу која ће питања бити постављена Линчу током снимања.

Одлука о укључивању јавности у снимање филма уследила је после сличне одлуке Ридлија Скота, редитеља наслова „Робин Худ" и „Гладијатор", који ће продуцирати филм "Life in A Day", заснован на одабрнаним видео снимцима корисника сајта ЈуТјуб.

Девид Линч је три пута био номинован за Оскара за режију (за филмове „Човек слон", "Blue Velvet" и "Mulholland Drive") и једном за сценарио („Човек слон"), а добитник је Златне палме ("Wild at Heart") и Златног лава за животно дело.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара