Рајку Грлићу награда у Карловим Варима

Награда за режију фестивала у Карловим Варима припала је Рајку Грлићу за филм „Нека остане међу нама“. Најбољи филм фестивала је шпанско остварење „Мрежа за комарце“.

Хрватски режисер Рајко Грлић освојио је на синоћ затвореном 45. међународном филмском фестивалу у Карловим Варима награду за режију за филм „Нека остане међу нама", који су финансирали и продуценти из Србије.

Српски представник у другој по значају такмичарској секцији, Источно од Запада, филм режисера Срђана Кољевића „Жена са сломљеним носем", остао је без награда.

Остварење "La Mosquitera"(Мрежа за комарце) шпанског режисера Аугустиа Виле проглашен је најбољим филмом фестивала и њему је припала награда од 30.000 долара.

Међународни жири, у којем је била и српска глумица Мирјана Карановић, победника је изабрао од 12 филмова у такмичарској секцији приказаних од 2. до 10. јула.

Филм чешког оскаровца Јана Свјерака „Куки се враћа" морао је да се задовољи посебном наградом главног жирија.

Награду за најбољу женску улогу добила је Анаис Демустје за улогу у француском филму „Слатко зло", а награда за најбољег глумца одлази у Пољску, глумцима Матеушу Кошћукјевичу и Филипу Гарбачу за улоге у филму „Мајка Тереза од мачака".

Посебна признања главног жирија из познате чешке бање односе руски филм „Друго небо" Дмитрија Мамулија и „Има ствари које не знаш" иранског режисера Фардина Сахиба Заманија.

У секцији Источно од Запада, у којој се такмичио и Кољевић са „Женом са сломљеним носем" награду је освојила румунско - француско -швајцарско - немачка копродукција „Аурора" у режији Кристи Пуиу, а посебно признање припало је естонском филму „Искушења светог Тонија".

Награду за дугометражни документарни филм освојио је шведски филм „Фамилија", режисера Микаела Вистрема.

Најбољи документарни филм до 30 минута на овогодишњем карловарском фестивалу је литванско остварење „Река", режисерке Јулије Груођене.

Кристални глобус за допринос светској кинематографија преузео је на свечаном затварању фестивала руски глумац и режисер Никита Михалков, а иста награда уручена је током фестивала и средњеевропском мајстору хорор филмова, словачком режисеру Јурају Херцу.

Специјалну награду председника фестивала преузела је раније и главна звезда овог фестивала, британски глумац Џуд Ло.

Селектори 45. међународног филмског фестивала у Карловим Варима одлучили су ове године да прикажу мање филмова, свега 120, уз образложење да ће бити више реприза и публика ће моћи да види више филмова за које је заинтересована.

Да Карлове Вари настоје да одрже ниво фестивала А категорије потврдили су, међутим, и тиме што је од тих 120 приказаних филмова 50 било светских или међународних премијера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара