„Усвојите“ Хичкоков филм

Британци покушавају да прикупе милион фунти за „неопходну хитну рестаурацију“ девет немих филмова легендарног Алфреда Хичкока. Свако ко помогне и донира 5.000 фунти, биће потписан на одјавној шпици.

У склопу програма за рестаурацију фимских трака девет дугометражних филмова Алфреда Хичкока, Британски институт за филм (БФИ) позвао је заинтересоване појединце да „усвоје" неки филм овог славног редитеља.

Да би финансирао пројекат БФИ треба да прикупи милион фунти (1,2 милиона евра).

У замену за прилог од 5.000 фунти (око 6.000 евра), сваки донатор ће имати част да види своје име на шпицама рестаурираног филма.

Институт прихвата и скромније донације, на пример од 25 фунти које омогућавају спасавање 50 центиметара филмске траке.

У институту напомињу да су прва Хичкокова остварења, снимљена још у време немог филма двадестих година прошлог века, а која чине део британске културне баштине, угрожена природним старењем филмских трака.

Дигиталном технологијом рестаурације ти филмови (међу којима је и „Станар") се могу спасити од пропадања и заборава, али трошкови износе више од 100.000 фунти за само једно дугометражно остварење.

БФИ је широм земље покренуо и потрагу за несталим филмским тракама укупно 75 филмова, међу којима је и Хичкоково дело „Планински орао", пренела је агенција Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се