Стари филмови у новом руху

Рестаурацијом и реконструкцијом најоштећенијих дела српске кинематографије, Југословенска кинотека спрема се за обележавање стогодишњице првог српског и балканског играног филма. Приказивање обновљених филмова и њихово издавање на ди-ви-дију почиње у септембру.

У сусрет обележавању великог јубилеја наше културе, стогодишњице првог српског и балканског играног филма "Живот и дела бесмртног вожда Kарађорђа" из 1911. године, Југословенска кинотека рестаурира и реконструише најоштећенија дела српске кинематографије.

Када је пре годину дана отворен Центар за дигитализацију, у Архиву Кинотеке почело је комплетно спасавање филмова са најслабијом техничком оценом и оних који имају само једну копију.

Филм "Срећа" Стевана Мишковића, који је био изгубљен 70 година, први је реконструисан и рестауриран. Реч је о рекламном немом филму из 1928. године, који је тада наменски направљен за Народну лутрију.

Следећи је обновљен први српски дугометражни тонски играни филм "Невиност без заштите", познат по насловној улози акробате Драгољуба Алексића.

Приоритет су добила нешто старија остварења, настала између 1945. и 1970. године, а резултати су посебно видљиви у колор филмовима Соје Јовановић. Свежији изглед добили су и "Љубав и мода", "Капетан Леши" и "Човек из храстове шуме".

„Ми се спремамо да направимо нову, дигитализовану верзију филма 'Живот и дела бесмртног вожда Kарађорђа', а од 2009. године ми припремамо старе филмове, рестаурирамо их и сад смо отприлике у четвртој фази. До краја 2011. године Кинотека ће рестаурирати чак 60 играних филмова", каже директор Кинотеке Радослав Зеленовић.

Центар за дигитализацију, у коме се обавља реконструкција и рестаурација по највишим светским стандардима, логочан је наставак дугогодишњег настојања Кинотеке да сачува старе, али не и старомодне филмске материјале, као продукте великог проналаска 19. века и успесно прихвати изазове и технологије 21. века.

Приказивање старих филмова у новом руху и њихово издавање на ди-ви-дију почиње у септембру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се