Почиње 39. СОФЕСТ

Главна протагонисткиња филма „Љубав и мода” Беба Лончар отвориће вечерас 39. филмски фестивал у Сопоту. Током пет фестивалских дана у Културном центру „Сопот”, публика ће моћи да види седам остварења српских аутора.

Филмски фестивал у Сопоту (СОФЕСТ), 39. по реду, на коме ће у такмичарском програму бити приказано седам српских остварења која су снимљена у периоду након завршетка претходне смотре, отвара се вечерас под слоганом „Љубав је у моди" у Културном центру „Сопот".

Овогодишњи СОФЕСТ ће бити у знаку обележавања 50 година од снимања филма Љубомира Радичевића „Љубав и мода" који ће затворити Фестивал. Захваљујући Југословенској кинотеци публика ће моћи премијерно да види комплетно реконструисану и рестаурирану верзију филма.

Фестивал ће отворити Беба Лончар, која је у Радичевићевом остварењу играла главну улогу.

Првог дана Фестивала биће приказан филм „Жена са сломљеним носем" редитеља Срђана Кољевића, у коме главне улоге играју Небојша Глоговац, Нада Шаргин, Аница Добра, Бранка Катић.

Другог дана ће бити приказан филм „Плави воз" Јанка Баљака са Сањом Поповић, Љубомиром Булајићем, Сузаном Лукић и Александром Томић у главним улогама.

Остварење Предрага Велиновића „Мотел нана" у коме су главни протагонисти Драган Мићановић, Зијах Соколовић, Николина Ђорђевић, Младен Нелевић и Љубивоје Тадић такође ће имати пројекцију 3. јула.

У такмичарском програму СОФЕСТ-а биће приказан и филм „Неке друге приче" који су режирали Ана Мариа Роси, Ивона Јука, Хана Слак, Инес Тановић и Марија Џиџева, а у коме играју Нера Стипчевић, Горан Богдан, Наташа Нинковић, Сергеј Трифуновић, као и остварење Срђана Спасојевића „Српски филм" са Срђаном Тодоровићем, Сергејем Трифуновићем, Јеленом Гавриловић и Катарином Жутић у главним улогама.

Претпоследњег дана Фестивала биће приказани филмови „Ђавоља варош" Владимира Паскаљевића у коме играју Лазар Ристовски, Даница Ристовски, Урош Јовчић, Марија Зељковић и „Флешбек" Александра Јанковића у коме играју Душко Премовић, Бранко Видаковић, Владислава Милосављевић, Борис Комненић.

Доделом награда и пројекцијом филма „Љубав и мода" 6. јула Фестивал ће бити затворен.

На СОФЕСТ-у ће бити додељене награда за најбољу режију, коју чини статуета СОФЕСТ и 400.000 динара, награда за сценарио коју чини статуета и 200.000 динара и награде за најбољу женску и мушку улогу коју чине статуете и по 200.000 динара.

На Фестивалу ће бити додељена и награда публике коју чини статуета Слобода и 200.000 динара, а стручни жири чине редитељ из Љубљане Карпо Аћимовић Година, глумац Војислав Брајовић и редитељ Мирослав Момчиловић.  

У оквиру пратећег програма СОФЕСТ-а најављене су пројекције анимираних филмова са фестивала „Балканима" и дечијих филмова „Како да дресирате свог змаја" и „Алиса у земљи чуда".

Такође, организатори су најавили изложбу под називом „Београд шездесетих" аутора Дарка Ћирића у центру за културу „Сопот".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се