Михалкову и Херцу „Кристални глобуси“

Никита Михалков и Јурај Херц овогодишњи добитници награде за допринос кинематографији на престижној смотри у Карловим Варима. Почасни председник фестивала биће глумац Џуд Лоу, а од филмова из региона такмичиће се „Нека остане међу нама“, „Медени месец“, „Жена са сломљеним носем" и „Остављени“.

Руски и чешки редитељ Никита Михалков и Јурај Херц овогодишњи су добитници награде „Кристални глобус" за допринос светској кинематографији која се додељује на Филмском фестивалу у Карловим Варима.

Главна звезда 45. Међународног филмског фестивала у Карловим Варима, који се у тој чешкој бањи одржава од 2. до 10. јула, биће британски глумац Џуд Лоу, рекао је данас на конференцији за новинаре председник Фестивала Јиржи Бартошка.

Британском глумцу биће уручена традиционална награда председника овог фестивала.

Ове године фестивал у Карловим Варимануди публици представља 180 филмова, од којих ће 50 бити светске или међународне премијере, рекла је програмска директорка фестивала Ева Заоралова.

У такмичарском програму фестивала за „Кристалне глобусе" надметаће се 12 остварења, међу којима је и филм хрватског редитеља Рајка Грлића „Нека остане међу нама", снимљен у копродукцији са Србијом и Словенијом.

У једној од главних нетакмичарских селекција фестивала „Хоризонти" биће приказана и српско-албанска копродукција „Медени месец" Горана Паскаљевића, док ће филм Срђана Кољевића „Жена са сломљеним носем" бити приказан у такмичарској селекцији „На исток од Запада".

Тај програм је за светску филмску критику најатрактивнији јер представља најзанимљивија остварења из посткомунистичких кинематографија.

Продуценти из Србије учествовали су у снимању још једног филма - „Остављени" редитеља Адиса Бакрача из Босне, који ће, такође, бити приказан у селекцији „На Исток од Запада".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво