Ватикан препоручује „Браћу Блуз“

Култна комедија „Браћа Блуз“, у којој поред Џона Белушија и Дена Екројда глуме и бројне музичке легенде, проглашена „католичким класиком“ и уврштена на листу филмова коју Ватикан препоручује верницима.

Џејк и Елвуд, главни јунаци музичке комедије „Браћа Блуз" Џона Ландиса, више пута у филму тврде да их је Бог послао на задатак, што је став са којим се очигледно слаже и Католичка црква.

На тридесетогодишњицу појављивања остварења, у листу L'Osservatore Romano, званичном гласилу Ватикана, филм је проглашен „католичким класиком" и препоручен свим верницима.

У филму, заснованом на скечу из емисије "Saturday Night Live", Џејк (Џон Белуши) и Елвуд (Ден Екројд) Блуз крећу на пут чији је циљ да сачувају црквено сиротиште у којем су одрасли.

На њиховој мисији доживљавају низ авантура на којима организују концерте, упадају у јурњаву аутомобилима, беже од полиције и неонациста, избегавају освету бивших девојака, и то све да би скупили новац за сиротиште у којем су одрасли.

Осим мање улоге Кетлин Фриман као часне сестре (коју браћа Блуз називају „пингвином") и периодичних тврдњи да их је Бог послао на задатак, духовност не игра значајну улогу у комедији.

Поред Белушија и Екројда, у филму се појављују и легендарни музичари Џејмс Браун, Кеб Каловеј, Реј Чарлс, Арета Френклин, Џон Ли Хукер и Шака Кан, као и глумци Џон Кенди, Хенри Гибсон, Кери Фишер, а у епизодним улогама и Твиги, Стивен Спилберг, као и режисер филма Џон Ландис.

Препоруком Ватикана, „Браћа Блуз" су се придружили насловима као што су „Десет заповести" Сесила де Мила, „Исус из Назарета" Франка Зефирелија, „Страдање Христово" Мела Гибсона, „Јованка Орлеанка" Виктора Флеминга и „Диван живот" Френка Кепре који су одобрени као погодни филмови за католичке вернике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво