Међународна премијера „Неких других прича“

Омнибус „Неке друге приче“, који чини пет прича о трудноћи, имаће међународну премијеру на филмском фестивалу у Таормини на Сицилији, где је уврштен у главни такмичарски програм. На тој смотри посебне награде добиће и Емир Кустурица и Роберт де Ниро.

Након што је премијерно приказан на новосадском фестивалу „Синема сити", омнибус „Неке друге приче" имаће у четвртак интернационалну премијеру на Међународном филмском фестивалу у Таормини, најавила је ауторска екипа.

Филм ће бити приказан у главном такмичарском програму, а председник жирија је директор Берлинског филмског фестивала Дитер Кослик.

Како је најављено, на сицилијанском фестивалу ће бити додељене и две посебне награде - редитељ Емир Кустурица добиће награду за дијалог међу културама, док ће награда „Арте" бити додељена славном америчком глумцу Роберту де Ниру, који ће у Таормини одржати предавање о глуми.

Приче омнибуса „Неке друге приче" одражавају сензибилитет нове генерације, њихове дилеме, сумње, наде, однос према актуелним проблемима с којима се данас млади људи суочавају у својим срединама.

Омнибус, који је осмислио српски филмски критичар и продуцент Ненад Дукић, обједињује пет кратких прича младих редитељки из република бивше Југославије које се све, на различити начин, баве трудноћом.

Критичар престижног часописа Верајети оценио је да су филмови у склопу „Неке друге приче" различите тематике и трајања и не чине кохезивну целину, али омнибус форма представља „добру прилику за развој и промоцију балканских женских талената и сарадњу међу некад зараћеним нацијама".

„Филм ће бити од значаја за фестивале, а може да рачуна и на солидну биоскопску прођу у региону", предвиђа Верајети.

У реализацији овог пројекта, чије приче из визуре младе генерације осликавају начин живота у земљама бивше Југославије, учествовале су младе редитељке: Ана Мариа Роси (Србија), Хана Слак (Словенија), Ивона Јука (Хрватска), Инес Тановић (Босна и Херцеговина) и Марија Џиџева (Македонија).

Главне улоге у српском делу омнибуса тумаче Сергеј Трифуновић, Наташа Нинковић, Гордан Кичић и Светлана Бојковић, а у глумачкој екипи су и Емир Хаџихафизбеговић, Луција Шербеџија, Нера Стипичевић, Горан Богдан, Нина Виолић, Феђа Штукан и Ива Зенделска.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво