Почео „Синема сити“

Трећи по реду интернационални фестивал филма и нових медија „Синема сити“ (Cinema City) вечерас у Новом Саду отворила холивудска глумица Џулијет Луис. Више од 30 премијера од укупно 120 остварења до 12. јуна биће приказано у 14 селекција.

Славна глумица млађе генерације Џулијет Луис отворила је вечерас међународни фестивал филма и нових медија „Синема сити" (Cinema City). После отварања Фестивала који се одржава у Новом Саду глумица је са својим новим бендом „Њу романтикс" (New Romantics) наступила и у оквиру музичког програма на Петроварадинској тврђави.

Филмски програм трећег издања Фестивала састоји се од 14 селекција са више од 120 остварења и више од 30 премијера и трајаће до 12. јуна.

На Фестивалу ће први пут у Србији бити приказан филм „На путу" босанскохерцеговачке редитељке Јасмиле Жбанић.

Премијерно ће бити приказан играни филм Јанка Баљка „Плави воз", чија је радња смештена у време смрти председника Југославије Јосипа Броза Тита, као и филм „Жена са сломљеним носем" Срђана Кољевића.

Велику пажњу медија привукла је најављена пројекција хорор-трилера „Српски филм" Срђана Спасојевића.

Премијерно ће бити приказан и омнибус „Неке друге приче", који се састоји од пет прича младих редитељки из земаља бивше Југославије.

У недостатку правог биоскопа у Новом Саду, програми ће се одржавати у Српском народном позоришту, Позоришту младих, Музеју савремене уметности Војводине, као и на отвореном - у Католичкој порти и у Дунавском парку.

Окосницу програма чине три такмичарске селекције Фестивала, а кроз тематске ревијалне програме публици ће бити представљена актуелна светска филмска остварења, али и цењени аутори и значајна дела филмске уметности.

Такмичарска селекција Фестивала је „Национална класа", која представља најбоља домаћа филмска остварења и премијере домаћих филмова.

Друга такмичарска селекција, „Егзит поинт" (Exit point) доноси актуелна, храбра и другачија филмска остварења светске кинематографије и представља лауреате најзначајнијих светских фестивала као што су Кан, Берлин, Трибека, Санденс.

Трећа такмичарска селекција носи назив "Up to 10.000 bucks" и представља филмове снимљене са буџетом до 10.000 долара и нове младе ауторе из целог света.

Признања Фестивала „Синема сити" додељује међународни петочлани жири, а поред статуе Ибис, додељују се и новчане награде.

Селекције ревијалног програма су „Планет рок" (Planet Rock), у којем ће публика моћи да погледа најбоље музичке филмове, затим „Аниматрикс" (Animatrix) о анимираним остварењима попут стрип јунака Корта Малтезеа, док се филмови за децу могу погледати у оквиру програма „Кул кидз" (The Cool Kids).

Најбољи филмови аутора из региона сврстани су у „Балкан бокс", ангажовани документарни филм је у програму „Демокраси: експорт/импорт" (Democrasy: Export/Import), а селекција кратких филмова смештена je у „Синема сити шортс" (Cinema City Shorts).

У селекцији „Почаст: Нови хрватски филм" публика ће имати прилике да види седам нових остварења која долазе из Хрватске.

Овогодишња селекција „Омаж домаћем аутору" посвећена је сликару и филмском аутору Миодрагу Мићи Поповићу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара