Запаљиви ритам у Кинотеци

Дванаеста смотра филмова на нитратним тракама почиње 6. јуна под слоганом „У запаљивом ритму". На фестивалу ће бити приказани филмови из 12 светских архива.

Дванаести Фестивал нитратног филма, на којем ће бити приказана остварења из више од тридесет земаља из 12 светских архива, одржаће се од 6. до 12. јуна у Музеју Југословенске кинотеке у Београду.

Овогодишњи фестивал филмова на нитратним тракама биће одржан под слоганом „У запаљивом ритму", а биће отворен 6. јуна, на дан Југословенске кинотеке, најављено је из те установе.

Фестивал ће бити отворен пројекцијом филма „Дубровник, град светог Влаха" Макса Калмића из 1938. године, а потом ће бити приказано и остварење „Ватерло" Карла Грунеа из 1928 године.

„Овогодишњи, 12. Фестивал нитратног филма дочекујемо вишеструко задовољни, поред осталог, због тога што је ове године завршена потпуна реконструкција Архива Југословенске кинотеке, а самим тим и депоа у којима се налазе нитратне копије", навео је директор Кинотеке Радослав Зеленовић.

Према његовим речима, обновљено је све, од самих депоа, полица, противпожарних система, расвете, до приступног пута који омогућава лакшу комуникацију с тим делом Архива.

На фестивалу ће бити приказано више од тридесет земаља из 12 иностраних архива, као и из Архива Југословенске кинотеке.

Према речима директора Архива Александра Ердељановића, посетиоци Кинотеке биће у прилици да на фестивалу виде остварења Карла Теодора Дрејера, Роберта Виена, Мартина Фрича, Бела Гала, Рејмона Бернара, Воје Нановића, Ђованија Пастронеа, Абела Ганса, Јосипа Новака, Луиђија Мађија, Карла Грунеа, Луја Фејада, Сесила Б. де Мила.

Најављене су и промоције књига и ДВД-издања старих филмова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво