Палићки фестивал у јулу

Девет програмских целина на Фестивалу европског филма на Палићу, који ће бити одржан средином јула. У главној такмичарској селекцији биће додељене награде за најбољи филм, режију, као и Специјална награда жирија.

Овогодишња смотра европског филма на Палићу одржаће се од 17. до 23. јула на више локација у околини тог језера, наводи се у саопштењу организатора.

Најбољим филмовима у главном такмичарском програму биће додељене награде - Златни торањ за најбољи филм, Палићки торањ за најбољу режију и Специјална награда жирија.

У саопштењу се наводи да фестивалски програм сачињава девет филмских селекција названих „Такмичарски програм", „Паралеле и судари", „Млади дух Европе", „Нови белгијски филм", „Нови мађарски филм", „Еко Докс", „Дечји програм", „Омаж програм за добитнике награде Александар Лифка" и "ERSTE Undeground Spirit".

Међународни жири критике доделиће Tollerance Award (Награду за толеранцију) за најбољи филм из програма „Паралеле и судари".

Током фестивала биће уручене и две награде Александар Лифка за допринос европској кинематографији.

Лифка је био зачетник кинематографије на овим просторима и једна од најзначајнијих европских фигура заслужних за популаризацију „покретних слика" у првој половини XX века.

Међу досадашњим добитницима награде са његовим именом су Лучијан Пинтилије, Јиржи Менцл, Маргарета фон Трота, Кшиштоф Зануси, Иштван Сабо, Миклош Јанчо, Петер Бачо, Кен Лоуч, Кен Расел, Горан Паскаљевић, Душан Макавејев, Ева Рас, Милена Дравић, Љубиша Самарџић, Бата Живојиновић...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво