Панахи пуштен из затвора

Прослављени ирански редитељ Џафар Панахи, после два месеца проведена у затвору и положене кауције од две милијарде ријала, пуштен је на слободу. Тужилаштво у Техерану ипак не одустаје од намере да га изведе пред суд. Хапшен је два пута због подршке иранској опозицији.

Ирански редитељ Џафар Панахи пуштен је из затвора након што је положена кауција од две милијарде ријала (око 200 хиљада долара), пренела је државна новинска агенција ИРНА.

Панахи, добитник више награда на међународним фестивалима, подржао је кандидата опозиције Мирхусеина Мусавија на прошлогодишњим спорним председничким изборима.

Без објашњења је ухапшен у марту ове године, заједно са женом и ћерком, али су оне касније ослобођене.

Иако је пуштен из затвора, из канцеларије тужиоца у Техерану саопштено је да ће његов случај и оптужница против њега бити прослеђени Револуционарном суду.

Све то сугерише да власти не одустају од намере да му суде, али никакве додатне информације нису саопштене.

Редитељ је био заточен у затвору Евин у Техерану, где се налази већина политичких затвореника.

Панахи је пре недељу дана започео штрајк глађу, захтевајући да му се дозволи да контактира са адвокатом и са породицом.

Прослављени ирански синеаста требало је да буде члан овогодишњег канског жирија, а његове колеге су га веома гласно подржавале у свим јавним наступима током фестивала.

Прошле године, забрањено му је да напусти Иран, након што се на Филмском фестивалу у Монтреалу, у знак подршке опозицији, појавио са шалом зелене боје.

Хапшен је и прошлог јуна, због присуства комеморацији студенткиње, која је убијена током демонстрација опозиције.

Џафар Панахи режирао је више наслова у којима се критикује ирански режим.

У Кану је, 1995. године, за филм „Бели балон" добио Златну камеру, награду која се додељује редитељу најбољег дебитантског остварења.

Златног лава на фестивалу у Венецији освојио је 2000. године за филм „Круг", а шест година касније у Берлину добио је Сребрног медведа за филм „Офсајд".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије