Пројекција „Српског филма” у Новом Саду

Контроверзни „Српски филм” Срђана Спасојевића биће премијерно приказан у Србији на новосадском фестивалу „Синема сити”. То ће бити јединствена прилика да и домаћа публика види филм који је изазвао изузетно опречне реакције и критике.

Хорор-драма „Српски филм" са Срђаном Тодоровићем у главној улози, која нема домаћег дистрибутера, имаће 11. јуна „специјалну пројекцију" на филмском фестивалу „Синема сити" у Новом Саду, и то ће јој бити прво приказивање у земљи.

Режисер филма Срђан Спасојевић рекао је данас агенцији Бета да ће пројекција у Српском народном позоришту почети у 23.55 и да ће у каталогу и на свим плакатима врло јасно бити назначено да филм због екстремних и шокантних сцена није за млађе од 18 година.

„Српски филм", у којем играју и Сергеј Трифуновић, Јелена Гавриловић и Катарина Жутић, премијеру је имао крајем марта у САД, где је због приказаних бруталности привукао велику пажњу.

Критике су биле бројне и опречне, а уследила су приказивања на фестивалу у Бриселу и, прошле седмице, на маркету Канског фестивала, као и позиви на 20-ак фестивала у свету, међу којима Стокхолм и Торонто уживају статус првог ранга.

Спасојевићем дебијем су се, поред осталих, бавили и престижни часописи „Вол стрит џурнал" и „Варајети", у којем се наводи да „упркос тако шокантном садржају, који готово достиже праг криминалног, филм није тако одбојан као што звучи, а његов 'фактор гадости' ублажен је паметном конструкцијом, добром глумом и дотераним изгледом".

Договорено приказивање у иностранству

На маркету у Кану су биле две пројекције, рекао је режисер филма Срђан Спасојевић.

„То је организовао наш агент за светску продају, фирма 'Џинга филмс' из Лондона, само за дистрибутере и купце. Обе пројекције биле су препуне, и о филму се много причало, и у позитивном и у негативном контексту".

Према Спасојевићевим речима, приказивање на „Синема ситију" ће уследити као последица позива тог фестивала, а што се тиче редовне дистрибуције у српским биоскопима, „ту специјалних вести нема".

„Видећемо шта ће се дешавати, али како ствари стоје, дистрибуције филма ће пре бити у Енглеској, Америци, Аустралији, Канади, Турској, Италији и Немачкој", чији су дистрибутери у Кану показали интересовање да откупе филм за биоскопе, рекао је Спасојевић.

„Има више заинтересованих дистрибутера у Великој Британији", рекао је режисер и додао да је лондонски „Џинга филмс" као агент за продају успео да у тој земљи, са врло строгим законима о цензури, прибави за „Српски филм" рејтинг „18" од Националног одбора за класификацију филмова.

„То значи да филм у Великој Британији неће бити скраћиван за приказивање", рекао је Спасојевић, који је свој филм, по сценарију Александра Радивојевића, финансирао потпуно независно, у продукцији фирме „Контра филм".

Стравично насиље уживо

Спасојевићево остварење говори о Милошу, бившој порно звезди светског ранга, који живи са породицом у Београду, једва састављајући крај са крајем.

Притиснут таквим животним околностима, Милош добија понуду изузетно моћног продуцента Вукмира (Сергеј Трифуновић) да сними за њега порно филм, уз хонорар с којим ће обезбедити жену, дете и себе - али без права да прочита сценарио по којем се снима.

Милош потом открива да „филм" у којем игра повратничку улогу укључује учешће у стравичном насиљу - које се снима уживо.

Назив „Српски филм" се у домаћој јавности, пре свега у коментарима на Интернету, нашао под ударом жестоких критика, након што се прошле године појавио трејлер за ово остварење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара