Сузе за Панахија

Ухапшени ирански редитељ Џафар Панахи, који је требало да буде члан жирија Канског фестивала, започео је штрајк глађу, захтевајући да му буде омогућено да се види са породицом и адвокатом. Жилијет Бинош није могла да задржи сузе док је на конференцији за новинаре у Кану, заједно са Абасом Кјаростамијем говорила о Панахију.

Француска глумица Жилијет Бинош расплакала се у Кану када је говорила о иранском режисеру Џафару Панахију, који је требало да буде у жирију Канског фестивала, али није могао да дође зато што се још од марта налази у затвору у Техерану.

Позната глумица није могла да задржи сузе када је јуче на конференцији за медије одговарала на питање да ли је истина да је Панахи у недељу започео штрајк глађу и да је најавио да неће јести ни пити, све док му не буде дозвољено да се види са адвокатом и породицом.

Панахи, који је подржао иранску опозицију током прошлогодишњих спорних председничких избора, ухапшен је у марту, заједно са члановима породице који су после тога ослобођени, али је редитељ пребачен у техерански затвор „Евин".

Жилијет Бинош била је на конференцији за штампу поводом приказивања филма „Копија оригинала" Панахијевог сународника, прослављеног редитеља Абаса Кјаростамија.

Глумица ће данас у Павиљону светског филма у Кану прочитати отворено писмо Кјаростамија Џафару Панахију, у којем он тражи хитно ослобађање свог пријатеља и земљака.

Редитељ „Укуса трешања", Кјаростами, на конференцији за новинаре је поновио своју подршку заточеном колеги.

Прошлог месеца, Панахија су подржали и водећи холивудски редитељи, међу којима Спилберг, Копола и Скорсезе, који су се обратили иранским властима петицијом у којој се каже да филмске ствараоце „треба славити, а не цензурисати, спречавати и затварати".

Подршка опозицији и хапшења 

Прошле године, Панахију је забрањено напуштање државе, након што се на Филмском фестивалу у Монтреалу појавио са шалом зелене боје, чиме је изразио подршку опозицији.

Такође, редитељ је накратко ухапшен прошлог јуна јер је присуствовао комеморацији студенткиње, која је убијена током демонстрација опозиције.

Џафар Панахи режирао је више наслова у којима се критикује ирански режим.

Панахи је 2000. године на фестивалу у Венецији освојио Златног лава за филм „Круг", а шест година касније у Берлину добио је Сребрног медведа за филм „Офсајд".

То је прича о групи жена, фудбалских навијачица, које ухапсе када покушају да уђу на утакмицу репрезентације Ирана, што је у овој држави женама забрањено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара