Канске три-де бајке

Избор Тима Бартона за председника канског жирија, према речима уметничког директора Фестивала Тијерија Фремоа, потврђује спремност да се охрабри будућност. Тако су на Кроазети промовисани нови пројекти славних редитеља Лика Бесона и Андреја Кончаловског, који у ексклузивним изјавама за за РТС говоре о томе како виде нову технологију.

На пола пута између уметничког филма, популарног и жанровског, Лик Бесон и Андреј Кончаловски својим присуством јачају идентитет Канског фестивала, који хармонично еволуира између креативности и индустрије.

Кончаловски, због кога је 1987. године установљена Велика награда жирија у Кану за филм "Сибиријада", сада је део интернационалног пројекта. Режира нову верзију бајке за децу у тродимензионалној техници "Крцко Орашчић и краљ мишева", која му доноси ново искуство у каријери дужој од четири деценије.

"Три-де технологоја је веома важна, али постоје ремек-дела снимљена у црно-белој техници, у којима и даље уживате. Три-де је веома добра ствар када желите да имате илузију садашњице појављивања. Међутим, три-де технологија може бити веома заморна ако се користи без обазривости", истиче Кончаловски у изјави за РТС.

Имајући у виду сензибилитет руског редитеља, поента новог виђења познате бајке, са славним Џоном Тортуром у једној од улога, неће бити визуелни ефекти већ емоције.

"Добра бајка треба да вас натера да плачете, смејете се или се бојите. То је важно, јер када плачете значи да верујете", закључује славни руски редитељ.

Бајковитом виђењу покретних слика вратио се и Лик Бесон, у филму о измишљеним догађајима у Паризу са почетка 20. века, "Необичне авантуре Аделе Бланк". Иако склон техничким иновцијама, Бесон се није определио за тродимензионални формат.

"Будућност филма је у причи, и то се никада неће променити. Ако имате добру причу, увек ћете имати и добар филм. Моћи ћемо да правимо црно-беле филмове, и да плачемо гледајући их, а да уопште не зависе од три-де технологије", сматра Бесон.

Бесонов филм се већ приказује у Француској, док ће светска премијера "Крцка Орашчића" бити уприличена у Москви, за Божићне празнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара