„Писац из сенке“ стиже у биоскопе

Напети политички трилер „Писац из сенке“, за који је Роман Полански добио награду за режију на фестивалу у Берлину, стиже у домаће биоскопе. Од 20. маја биће на репертоару београдског мултиплекса „Колосеј“ и „Стер“, као и на репертоару биоскопа Дома синдиката.

Филм Романа Поланског „Писац из сенке", који је на Берлинском фестивалу награђен за најбољу режију, почеће да се приказује у српским биоскопима од четвртка, 20. маја, саопштила је дистрибутерска кућа „Мегаком".

Филм је снимљен према роману Роберта Хариса „Дух", који је, према речима самог писца, инспирисан ликом и делом бившег премијера Велике Британије Тонија Блера.

Главни јунак је британски писац, у тумачењу Јуана Мекгрегора, који пише у име других као „писац из сенке". Овај, иначе, успешни писац пристаје да доврши мемоаре бившег британског премијера Адама Ланга, којег игра Пирс Броснан.

Међутим, пројекат као да је уклет од самог почетка, и поставља се питање да ли ће оно што открије „писац из сенке" моћи да изађе на светлост дана.

Полански је постпродукцијом овог филма управљао на даљину, из кућног притвора у Швајцарској, где још од септембра 2009. године чека на евентуално изручење Сједињеним Америчким Државама, због сексуалне афере коју је 1977. године имао са малолетницом.

„Писац из сенке" је светску премијеру имао 12. фебруара на Берлинском фестивалу, без присуства Поланског, који је потом за ово остварење добио „Сребрног медведа" за најбољу режију.

Филм ће од 20. маја бити на репертоару београдског мултиплекса „Колосеј" и „Стер", као и на репертоару биоскопа Дома синдиката.

Полански је пољски режисер рођен у Француској 1933. године. Први пут је номинован за „Оскара" за режију филма „Нож у води" (1962), снимљеног у Пољској, али је каријеру наставио да гради у Француској, Великој Британији и САД.

У међувремену је још четири пута номинован за „Оскара", да би га коначно освојио 2002. године са филмом „Пијаниста".

Један је од најславнијих режисера свих времена, а његова остварења „Одвратност" (1965), „Кул де сак" (1965), „Бал вампира" (1967), „Розмарина беба" (1968), „Кинеска четврт" (1974), „Станар" (1976) и „Теса" (1979) сматрају се класицима седме уметности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара