Почeo Кански фестивал

Светском премијером филмског спектакла “Робин Худ” почео филмски фестивал у Кану. Победника ће изабрати жири предвођен Тимом Бартоном. Пројекције у Кану имаће и филмови наших редитеља Данета Комљена, Срдана Голубовића и Јанка Баљка.

Пројекцијом филма „Робин Худ" редитеља Ридлија Скота, у којем главне улоге тумаче Расел Кроу и Кејт Бланшет, данас почeo 63. Филмски фестивал у Кану, једна од најстаријих и најпрестижнијих филмских смотри на свету.

Током следећих десет дана ово монденско медитеранско летовалиште претвориће се у својеврсну меку филмског бизниса и културе, у коју ће се сјатити тридесет хиљада акредитованих новинара, трговаца, продуцената и чланова екипа.

На програму овогодишњег Канског фестивала су филмови прослављених редитеља, младих нада и остварења са свих континената, пренеле су агенције.

Укупно 19 остварења надметаће се за Златну палму. Међу њима су дела Мајка Лија, Кена Лоуча, Такешија Китаноа, Бертрана Тавернијеа, Алехандра Гонзалеса Ињаритуа и Абаса Кјаростамија.

Жиријем ће председавати амерички редитељ Тим Бартон, а домаћица смотре биће британска глумица Кристин Скот-Томас.

Ван званичне конкуренције биће приказана остварења "You Will Meet a Tall Dark Stranger'' Вудија Алена, "Wall Steet 2'', Оливера Стоуна и "Tamara Drewе'' Стивена Фрирса.

Кански фестивал, који ће трајати до 23. маја, затвориће француски филм "The Tree" редитељке Жили Бертучели, са Шарлотом Гензбург у главној улози.

Домаћа остварења у Кану

Српска кинематографија ће у Кану бити заступљена у такмичарској селекцији младих аутора, у програму „Атеље" за развој пројеката, на маркету и у заједничком Регионалном павиљону.

Кратки играни филм „Ја већ јесам све оно што желим да имам" Данета Комљена у продукцији Факултета драмских уметности у Београду учествоваће у такмичарском програму „Синефондасион", који је посвећен откривању нових талената.

Српски редитељ и продуцент Срдан Голубовић представиће свој нови филмски пројекат под насловом „Кругови" пред светским продуцентима на сценаристичким сесијама канског програма „Атеље".

Дугометражни играни филм редитеља и сценаристе Јанка Баљка „Плави воз", о генерацији која матурира 1980. године, у време смрти Јосипа Броза Тита, имаће премијеру на фестивалском маркету.

Филмски центар Србије (ФЦС) представиће целокупну домаћу продукцију из протекле године и то у заједничком Регионалном павиљону југоисточне Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се