Месец посвећен Тарзану

Јунаку из џунгле, познатом по свом карактеристичном крику, Кинотека је посветила овај месец. Поред филмова, посетиоци Кинотеке моћи ће да се присете Тарзана кроз изложбе и промоције стрип албума.

Једном од најпознатијих ликова са филмског платна, Тарзану, који је оставио неизбрисив траг у 20. веку у области поп културе, Југословенска кинотека посвећује овај месец. Програм којег чине филмови, изложба и промоција стрип албума, одвијаће се до краја маја у Музеју кинотеке.

Ускоро стогодишњак, помало заборављен и скрајнут, претеча суперхероја урбаних џунгли Бетмена и Супермена, остаје јунак за сва времена.

Тарзан, настао из пера Едгара Рајса Бероуза 1912. године, када је амерички писац објавио кратку причу у јефтином "палп" магазину, веома брзо се отео творцу.

Иако је Бероузова прва књига преведена на 56 језика, а све заједно су продате у петнаест милиона примерака, Тарзан није стекао планетарну славу захваљујући романима, већ филмовима и стриповима. Тарзана је, заправо, отелотворила седма уметност.

"Тарзан међу мајмунима" са Елмом Линколном из 1918. била је прва екранизација и први холивудски филм који је инкасирао више од милион долара.

"Не постоји толико великих успех који не може да буде превазиђен", каже за РТС Радослав Зеленовић, директор Југословенске кинотеке.

"Метро Голдвин Мајер" је снимио филм о Тарзану са, у то време чувеним спортистом, добитником олимпијских медаља, Џонијем Вајсмилером и то је био толики успех да је та кућа снимила још 11 филмова са истим глумцем.

"Када кажете Тарзан, рекао бих да је прва асоцијација Вајмислер", сматра Зеленовић и подсећа да је филм о господару џунгле остао упамћен и по карактеристичном крику.

Први део циклуса у Музеју Кинотеке чине филмови чији је литерарни предложак - "Књига о џунгли" - утабао пут Тарзану. Следе наслови који, уз Вајсмилера, представљају најпознатије тумаче легендарног лика, Гордона Скота и Кристофера Ламбера.

Завршницу чине дела Вернера Херцога и Франсоа Трифоа која припадају верзијама где је Тарзан препуштен на милост и немилост напредном, цивилизованом свету.

У последњој деценији, легендарни лик није добио ниједну екранизацију. Од тада је нестао са филмског платна, истисли су га нови хероји са савршенијим супер моћима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се