Шпански метар у Београду

Девет новијих филмова шпанских аутора биће приказано у Дворани културног центра у склопу циклуса „Шпански метар“. Програм, организован под геслом „За шаку наде“, отвара „Плесачица и лопов“ оскаровца Фернанда Труебе.

Културни центар Београда (КЦБ) и Институт Сервантес организовали су филмски циклус „Шпански метар" који ће бити одржан од 14. до 18. маја у Дворани културног центра.

На отварању програма биће приказан најновији филм оскаровца Фернанда Труебе (награду Америчке филмске академије добио је за остварење Belle Époque) „Плесачица и лопов", снимљен прошле године, у којем играју Рикардо Дарин, Абел Ајала, Миранда Боденхофер и Аријадна Хил.

Трећу годину за редом КЦБ и Институт Сервантес приређују фестивал савременог шпанског филма, који је наишао на добар одзив публике и културне јавности.

Овога пута на програму је девет филмова чији су јунаци блиски сваком гледаоцу. То су обични људи који покушавају да нађу своје „место под Сунцем" и којима је нада у бољи живот једино што их држи у намери да истрају, истакао је селектор циклуса Небојша Поповић.

Филмови су различитих жанрова и тематике, снимљени су у протекле четири године и свим остварењима ово ће бити премијерно приказивање пред београдском публиком.

Остварење „Дан за опуштање" говори о младима који би хтели „да буду освајачи новог времена, иако су дубоко свесни да је цена тог подухвата превисока", објаснио је селектор „Шпанског метра".

Насупрот овој причи, старац из филма „Пут посут звездама" не жели да дозволи да му ново време уништи свете ствари у животу.

Биће приказане и две драме о људима са маргине „Под звездама Естеље" и „Живот и ништа", као и филмови „Бежи од мене" и „Осам састанака" који прати догодовштине појединаца који желе да прихвате своје емоције и да се помире са светом око себе.

Пројекције ће имати и музичка комедија смештена у време Франкове диктатуре „Ватрено крштење", као и остварењу „Добар живот" које говори о последицама догађаја из прошлости.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се