Нови хрватски филм на „Синема ситију“

Седам филмова хрватских аутора биће приказано на новосадском фестивалу „Синема сити“ у оквиру селекције „Почаст: Нови хрватски филм“. Пројекције ће имати „Метастазе“, „Црнци“, „Кењац“, „Вјерујем у анђеле“, „Морам спават анђеле“, „Храбро и на резултат“ и „Загребачке приче“.

Седам нових наслова хрватске кинематографије биће приказано на фестивалу „Синема сити", који се одржава од 5. до 12. јуна у Новом Саду.

Како су саопштили организатори, у селекцији „Почаст: Нови хрватски филм" биће приказана остварења из једне од најинтересантнијих и најдинамичнијих кинематографија у региону.

Међу изабраним насловима су и два филма, приказана на 38. издању ФЕСТ-а, „Метастазе" (које су и тријумфале на овој смотри) и „Вјерујем у анђеле".

„Метастазе" редитеља Бранка Шмита, који је и добитник Златне арене на Филмском фестивалу у Пули 2009. године, говори о четворици Загрепчана, пријатеља из суседства, који никако не успевају да се интегришу у друштво.

Романтична комедија „Вјерујем у анђеле", најбољи филм по избору публике на пулском фестивалу и најгледанији хрватски филм 2009. године, је прича о поштару у малом острвском месту који зна све тајне мештана јер им кришом отвара пошту.

Хрватски глумац, редитељ и продуцент Дејан Аћимовић ће се публици на „Синема ситију" представити филмом „Морам спават анђеле", љубавном причом и драмом једне породице, која се одиграва у малом херцеговачком граду седамдесетих година прошлог века.

У селекцији „Почаст: Нови хрватски филм" биће приказан и Аћимовићев документарац о животу слепог хрватског атлете „Храбро и на резултат", својеврсни водич кроз свет слепих, али и прича о страху од различитог.

Током „Синема ситија" биће приказан и вишеструко награђивани филм „Црнци", који „представља најмрачније аспекте хрватског 'домовинског рата', приказујући монструозности одреда специјалаца на тајној мисији у тренутку кад је на снази примирје", наводи се у саопштењу организатора.

Биће приказан и „Кењац" Антона Нуића, који се дешава на лето 1995. године, када главни јунак Боро после седам година одлази у родно село Дриновце.

Током следеће две недеље Боро (Небојша Глоговац) ће успети да разреши неспоразуме са братом (Емир Хаџихафисбеговић), научиће да буде бољи отац и супруг, а у свему томе ће битну улогу одиграти и један магарац.

Шести хрватски филм на новосадском фестивалу биће омнибус „Загребачке приче", који потписује једанаест аутора, а продуцент је Борис Т. Матић, који је продуцирао и остварења „Караула", „Кењац" и „Бјуик Ривијера".

Како наводе из „Синема ситија", циљ програма „Почаст: Нови хрватски филм" је да се оплемени већ успешно започета сарадња између хрватске и српске кинематографије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара