Регион заједнички наступа у Кану

Осам земаља југоисточне Европе наступиће заједно на филмском маркету у оквиру Канског фестивала. Регионални павиљон замишљен је као заједнички простор на којем ће моћи да се окупе филмски ствараоци из осам земаља, да се сретну са колегама, организују састанке и нађу простор за своје пројекте.

Србија, Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Кипар, Македонија и Словенија имаће заједнички павиљон на филмском маркету у склопу Канског фестивала, саопштио је Филмски центар Србије.

Идеја је, наводи се, најављена у склопу Регионалног форума на прошлогодишњем Фестивалу у Сарајеву, а ове године је остварена, па се осам земаља региона припрема за заједнички наступ на најважнијем филмском маркету на свету - „Марше ду филм" у Кану.

Регионални павиљон замишљен је као заједнички простор на којем ће моћи да се окупе филмски ствараоци из ових земаља, да се сретну са колегама, организују састанке и нађу простор за своје пројекте.

Мајк Гудриџ, уредник филмског магазина Скрин интернешнал (Screen International) изјавио је, како се у саопштењу наводи, да би осам земаља „од којих три никада нису биле присутне на Канском маркету, могле својим искуством с једне и свежином идеја са друге страна да подигну промоцију регионалних филмова на нови ниво".

„Иако ова иницијатива може првенствено да се учини као штедња, њена важност као почетне тачке сарадње донедавно непријатељских земаља не сме се потцењивати", оценио је Гудриџ.

Вршилац дужности директора Филмског центра Србије Мирољуб Вучковић рекао је да земље региона желе да раде заједно и да буду партнери.

„Заједно смо јачи него што и сами можемо да претпоставимо", навео је Вучковић у писаној изјави.

Филмски центар Србије ће и ове године, специјално за Кански фестивал, направити каталог филмских пројеката, фестивала и талената из наше земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара