Приче о мајчинству на „Синема ситију“

Омнибус „Неке друге приче“ пет редитељки из пет држава са екс-Ју простора имаће премијеру на новосадском „Синема ситију“. Први заједнички пројекат свих бивших република састоји се од драматичних прича о младим мајкама, суоченим са тешким избором.

Драма „Неке друге приче" пет младих редитељки из земаља бивше Југославије биће премијерно приказан на фестивалу „Синема сити".

Новосадски фестивал траје од 5. до 12. јуна, а „Неке друге приче" биће приказане у склопу такмичарске селекције „Национална класа".

„У пројекту који истражује начин живота и виђење историје нових генерација које су некада биле део једне државе, учествовале су младе редитељке Ана Марија Роси из Србије, Хана Слак из Словеније, Ивона Јука из Хрватске, Инес Тановић из Босне и Херцеговине и Марија Џиџева из Македоније", саопштили су организатори „Синема ситија".

Филмски критичар Ненад Дукић је аутор пројекта и продуцент филма који приказује „пет драматичних прича о мајчинству младих жена, у земљи формално познатој по имену Југославија".

„Трудница у болници среће човека који је убио њеног мужа. Друга крије трудноћу од свог дечка, знајући да ће је посао одвести далеко од њега. Трећа очекује близанце суочена са ужасним избором, јер је једном фетусу дијагностикован Даунов синдром...", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, са пет продуценткиња и редитељки из исто толико земаља, „Неке друге приче" представља „први заједнички креативни производ држава које су чиниле бившу Југославију и први пројекат после 18 година финансиран од стране свих екс-Ју република".

„То је мала револуција и дешава се први пут у кинематографији. Сигуран сам да ће се та сарадња ускоро појавити и у другим областима", рекао је Дукић.

У српском делу омнибуса играју Сергеј Трифуновић, Наташа Нинковић, Гордан Кичић и Светлана Бојковић, а у осталим деловима омнибуса појављују се између осталих Луција Шербеџија, Нера Стипичевић, Горан Богдан, Нина Виолић, Феђа Штукан и Ива Зенделска.

Иза пројекта стоји продукцијска кућа „СЕЕ Филм Про" из Београда, у сарадњи са „Студиом мај" из Љубљане, загребачким „4Филм", „Документом" из Сарајева, македонским „Скопје филм студијом", а уз подршку „Октагон филма" и „ДИГ" продукције из Ирске.

Филм је подржао и Фонд европске копродукције „Еуроимаж".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара