Недеља финског филма

Дугометражни играни филм „Томас”, аутора Мика Соинија, отвара смотру савременог финског филма у Београду. До 28. априла, у оквиру програма „Показивање Сунца“, биће представљено 12 остварења која ће разбити предрасуде о меланхолији као упечатљивој карактеристици финске кинематографије.

У дворани Културног центра Београда вечерас почиње „Недеља финског филма" у оквиру које ће до 28. априла бити приказано 12 савремених остварења различитих жанрова.

„Томас", „Бели град", „Црни лед", „Најбоља мајка", „Забрањено воће" и фински кандидат за Оскара „Писма оцу Јакобу", само су неки од филмова који ће оправдати назив циклуса „Показивање Сунца" који путује светом.

Први на програму је дебитантски дугометражни играни филм „Томас" аутора Мика Соинија, синеасту који спада у млађу, али врло способну генерацију финских редитеља.

Соинијев филм је међународну премијеру имао 2009. године у Сан Себастијану, а затим је пропутовао свет и био приказан на око 40 фестивала, освојивши већи број награда.

Овог пролећа победио је на фестивалу у Бергаму, као и на Синефесту у Мишколцу.

На фестивалу у руском граду Иванову, који је посвећен Андреју Тарковском, Соини је добио награду за режију, док је главни глумац, изванредни Ласе Појсти добио награду „Златни Карађоз" на Фестивалу у Бурси (Турска).

Критика је остварење описала као „мали филм великих емоција". Главни лик је удовац који покушава да одржи контакт са светом пуним самодовољности и себичлука.

Начин на који се труди да комуницира са људима свих узраста буди племенита осећања у гледаоцима.

Изазива јаке емоције, али не и сажаљење, јер Томас зна животне законитости, поштује их и тражи само минимум радости који му с правом припада.

Манифестација је организована у сарадњи Културног центра Београда и Амбасаде Финске у Србији, а селектор је филмски критичар Небојша Поповић.

Јана Пускала шеф Међународног одељења Финског филмског фонда истиче да се млађи редитељи опредељују за шире виђење кинематографије.

„Занимају их историјске теме, епски филмови, а има и оних који праве филмове са мало новца", оценила је Пускала нагласивши да се у Финској годишње сними и до 15 наслова.

Први секретар финске амбасаде Рику Варјовар задовољан је због добре сарадње са КЦБ-ом.

Варјовар је истакао да се циклуси финског филма организују једном до два пута годишње у различитим светским метрополама, али да је предстојећа ревија у Београду најзначајнија и најобимнија.

Небојша Поповић је најавио да ће програм обухватити најважнија дела нових и у свету уважених аутора, односно „све оно што у финској кинематографији није Аки Каурисмаки", међународно признати редитељ чији опус добро познаје и наша публика.

Такав концепт разбија предрасуду о депресији као доминантном осећању у финским филмовима, јер кинематографија те земље пружа гледаоцима прилику да се смеју, плачу или плаше „као у правом биоскопу и као у правом животу", закључио је Поповић.

Због таласа оптимизма који је запљуснуо ауторе, у финским биоскопима 30 одсто продатих улазница одлази на домаћи филм.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара