Стиже нам „највећа шведска мистерија"

Трилогија „Миленијум", стилизована и мрачна трилер-драма, заснована на бестселерима Стига Лашона који су „залудели" Скандинавију, од 20. маја на великом платну у Београду. Ова мистерија са запањујућим открићима састоји се из филмова „Мушкарци који мрзе жене" (Девојка са тетоважом змаја), „Девојчица која се играла ватром" и „Кула од карата".

Шведска филмска трилогија „Миленијум" приказиваће се у биоскопу „Колосеј" у Београду од 20. маја.

Филмови из трилогије засновани су на истоименим бестселерима покојног Стига Лашона (други писац у свету по броју продатих књига у 2008. години), који су до марта 2010. године продати у 27 милиона примерака у 40 земаља.

„Миленијум" је мрачна, узбудљива и интелигентна мистерија са неочекиваним и запањујућим откићима до којих долазе јунаци приче, неприлагођена хакерка Лизбет (Нуми Рапас) и упорни новинар Микаел (Микаел Никвист).

Шведска трилогија, која се бави породичним тајнама, друштвеним аномалијама, трговином женама, криминалом и корупцијом, састоји се из филмова „Мушкарци који мрзе жене" (познат и као „Девојка са тетоважом змаја"), „Девојчица која се играла ватром" и „Кула од карата".

Први наставак, „Мушкарци који мрзе жене", награђен је признањем Гулдбаген (шведски еквивалент Оскару) за 2010. годину у три категорије: за најбољи филм, главну женску улогу и за најбољи филм по избору публике.

Велики успех ове филмске трилогије привукао је пажњу и Холивуда, па је тако за октобар 2010. године најављено снимање америчког римејка, који ће режирати Дејвид Финчер („Борилачки клуб", „Необични случај Бенџамина Батона" и „Зодијак"), а главну улогу Лизбет Саландер глумиће Кери Малиган (номинована за Оскара за „Образовање").

Мушкарци који мрзе жене (Девојка са тетоважом змаја)

Права за приказивање првог наставка трилера продата су у 50 земаља широм света (други и трећи наставак приказују се у двадесетак земаља) и до сада га је видело шест милиона људи (то је други независни филм по заради у 2009. години, зарадио је више од 60 милиона евра).

Прича филма почиње истрагом злочина од пре четири деценије, убиства Харијет Вангер, жене из богаташке породице.

Иако Харијетино тело никада није пронађено, њен ујак сумња да је злочин починио неко из породице Вангер, па зато унајми Микаела Блумквиста, новинара чија је каријера кренуло низбрдо, као и вешту хакерку Лизбет Саландер.

Када овај истраживачки пар повеже Харијетин нестанак са бројним гротескним убиствима од пре 40 година, почињу да откривају мрачну и језиву историју породице Вангер...

Девојка која се играла ватром

У другом наставку трилогије „Миленијум", Лизбет Саландер враћа се у Шведску након што је провела годину дана у иностранству, али њен повратак не пролази без проблема.

Наиме, непосредно пре објављивања велике репортаже о трговини женама, новинар Миленијума и његова девојка пронађени су мртви, а на оружју се налазе Лизбетини отисци.

Тада за њом почиње полицијска потера у коју се и укључује и Лизбетин партнер у истраживању Микаел Блумквист.

Убрзо, потрага на површину избацује низ детаља из Лизбетине туробне и мрачне прошлости...

Кула од карата

Последњи наставак трилогије почиње када хитна помоћ у гетеборшку болницу доведе два пацијента: старијег мушкарца са озбиљном повредом главе и девојка у критичном стању.

Када се пробуди из анестезије, Лизбет Саландер схвата да се њен највећи пријатељ налази у кревету поред ње, на само неколико метара.

Док се открива прича о Лизбетином детињству испуњеном насиљем, новинар Микаел Блумквист открива зашто се шведске власти према њој понашају тако брутално.

Кроз борбу против бројних непријатеља, Микаел ће помоћи Лизбет да први пут у животу дође до правде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара