„Меденом месецу" награда у Кливленду

Награду за најбољи филм на фестивалу у Кливленду освојио је филм „Медени месец" Горана Паскаљевића, а признање дели са руским филмом „Антикомформисти" Валерија Тодоровског. Редовна дистрибуција у америчким биоскопима предвиђена је за септембар.

Филм „Медени месец", прва српско-албанска филмска копродукција у режији Горана Паскаљевића, освојио је награду за најбољи филм на управо завршеном 34. међународном филмском фестивалу у Кливленду (САД), који дели са руским филмом „Антикомформисти", редитеља Валерија Тодоровског.

„Медени месец" је почасно приказан и на другим фестивалима у Северној Америци, у Торонту, Санта Барбари, Мајамију, а биће приказан и у Ванкуверу и Њујорку.

Редовна америчка дистрибуција предвиђена је за септембар, најпре у Музеју модерних уметности (МоМА) у Њујорку, а затим у још неколико великих америчких градова.

Паскаљевића је вест о признању затекла на филмском фестивалу у Хонг Конгу, где се „Медени месец" приказује у престижној селекцији Великани светског филма, уз најновија дела Френсиса Форда Кополе, Романа Поланског, Алена Ренеа, Марка Белокија, АнджејаВајде, браће Коен, Теа Ангелопулоса и других.

Реагујући на још једно признање његовом филму Паскаљевић је Танјугу рекао да после многобројних награда и успешног учесшћа на великим светским фестивалима, слободно може да каже да је „Медени месец" филм на који српска кинематографија и он лично могу да буду поносини.

Паскаљевић је напоменуо да је на пројекцији његовог филма у Хонг Конгу сала била дупке пуна и да је из питања која су му потом постављали закључио да им је филмска прича са далеког Балкана сасвим разумљива и поред тога што нису баш у току са нашом компликованом политичком ситуацијом.

„Први пут сам на овом фестивалу, али је претходних година овдашња публика могла да види пет мојих филмова. Оно што их је овога пута највише дирнуло је судбина младих људи из Србије и Албаније који желе бољи живот, изван свих предрасуда, поготову оних које покушава да им наметне старија генерација уз све присутнији политички популизам", рекао је Паскаљевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се