Оскаровац у априлу у Србији

„Катанац за бол“, освајач шест Оскара, међу којима и за најбољи филм године, од следећег месеца ће се приказивати и у биоскопима у нашој земљи.

Добитник овогодишњег Оскара за најбољи филм „Катанац за бол" ("The Hurt Locker"), у домаће биоскопе стиже у априлу, најавила је дистрибутерска кућа „Синеарс".

Остварење „Катанац за бол" освојило је Оскара у шест категорија, а међу њима и у две које се сматрају најзначајнијим: за најбољи филм, док је Кетрин Бигелоу постала прва жена икада која је награђена за најбољу режију.

Такође, ова ратна драма тријумфовала је и у конкуренцији за оригинални сценарио, монтажу, микс звука и монтажу звука.

Главне улоге тумаче Џереми Ренер, Ентони Меки и Брајан Герати, који играју тројицу припадника елитног тима пиротехничара, а прича филма их прати док демонтирају бомбе у Багдаду, приказује опасности са којима се суочавају, као и напетост која се развија у њиховим односима.

Филм Кетрин Бигелоу се исто тако може сматрати приказом војника који су после боравка на ратишту неспособни да наставе да живе мирним цивилним животом.

У средишту приче је наредник Џејмс (Ренер), који преузима вођство над малим одредом после смрти његовог претходника у експлозији.

Његов задатак је да у заштитном оделу демонтира експлозивне направе, док га други припадници јединице „покривају" и са њим комуницирају преко радија.

Због његових неуобичајених метода, чланови тима Сенборн (Меки) и Елдриџ (Герати) надређеног Џејмса сматрају несмотреним и међу њима се убрзо јавља тензија.

Филм је сниман у Јордану, у непосредној близини границе са Ираком, по сценарију Марка Бола, који је 2004. године као новинар пратио јединицу пиротехничара.

Иако је "The Hurt Locker" премијерно приказан на Венецијанском фестивалу 2008. године, зато што је биоскопска дистрибуција у САД почела тек у јулу прошле године, филм је био у конкуренцији тек за овогодишње издање доделе Оскара.

Ово остварење једно је од најбоље прихваћених целе године, а до сада је освојило више од 60 награда и десетине номинација.

Недоумице у вези са насловом

Дослован превод израза "The Hurt Locker" на српски језик је „Спремиште за бол", али је наслов филма изазивао много недоумица и у самим Сједињеним Државама.

У филму, главни јунак наредник Џејмс, кутију у којој чува делове бомби које је демонтирао назива "the hurt locker", али у војничком жаргону тај термин има вишеструко значење.

Медији су због тога консултовали припаднике америчке војске ангажоване у Ираку да би добили објашњење.

Према речима војника, нека од значења термина "the hurt locker" су и тешка повреда, место на којем нико не жели да буде, као и небезбедни простор у којем стручњак за бомбе може да се нађе када направа експлодира.

Иначе, тај термин се у војничком жаргону користи још од рата у Вијетнаму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара