Читај ми!

Како су прави преговарачи учествовали у реализацији серије „Тунел"

На Првом програму РТС-а сваке суботе и недеље од 20 часова емитује се серија „Тунел", психолошки трилер о истинитим полицијским случајевима. О томе како су изабрали истините догађаје на којима је серија заснована, и како су их обрадили кроз сценарио али и глумачки, говорили су глумац Драган Божа Марјановић и сценариста Владимир Ћосић. Посебно су се осврнули на савете правих преговарача.

Глумац Драган Божа Марјановић, гостујући у емисији Један добар дан, рекао је да су реакције публике, после емитоване прве две епизоде серије Тунел – лепе, да је пажња публике задобијена и да, осим тога што је у питању психолошки трилер, Тунел поседује и елементе драме и акције.

„Реч је о серији која се бави специјалном јединицом МУП-а, која се бави преговарањем, значи, о преговарачима је – они су окосница серије, и они решавају различите случајеве“, изјавио је Марјановић.

Серија у 12 епизода заснована је на истинитим догађајима.

„Основна прича је базирана на стварима које су се заиста десиле и на ликовима који су заиста постојали или постоје, али смо у међувремену морали да изводимо различите захвате на тим причама, што због драмске структуре, што је неопходно а се уради, што због поштовања према људима и тим судбинама које третирамо“, рекао је сценариста Владимир Ћосић.

„То је био стварно дуготрајан процес истраживања. Ми смо у сарадњи са преговарачима МУП-а, добили неких 200 до 300 чак извештаја са различитих случајева, које сам читао, и онда смо свели списак на неких двадесетак који су најпотентнији драмски”, објаснио је Ћосић.

Додаје да су у вези са тих 20 случајева обављени разговори са свим преговарачима који су радили на њима. Сви обрађени случајеви догодили су се у последњих 20 година.

Глумци упознали праве преговараче

„Кад сам добио сценарио, заиста сам видео да је то материјал којем се радујем унапред, пре него што сам кренуо да радим. А и сам рад је био заиста фантастичан, и са дивном екипом. Јер без дивне екипе немате добар производ, стварно. Сјајне су биле колеге, сви смо некако прионули овоме на један ваљани начин, и био је велики изазов. А поготово што – да, ми смо упознали те преговараче. Значи, то су догађаји које су заиста се догодили. Мислим, имате и неку одговорност тог типа заиста да то уверљиво пренесемо”, рекао је Марјановић.

Марјановић тумачи лик преговарача Танасија Жарковића Анкера који је пред пензијом.

„Играм преговарача Анкера, он је најстарији преговарач, због моје беле браде и због година које имам. Он је пред пензијом и он је најискуснији, и некако се читав део екипе некако и ослања на њега и на то његово велико искуство, и онда, чак има у једној епизоди кад кажу – Да ли да зовем Анкера? – Зовите га! Када запне, онда позову мене да им припомогнем у свему томе. Оно што је такође занимљиво, је да ми сада, осим тих прича које су се заистае догодиле, ми са друге стране пратимо и приватне животе тих преговарача”, открива Марјановић.

Говорећи о томе да ли је током снимања било неких савета правих преговарача, Ћосић каже да се суштински улазило у најситније детаље њиховог посла.

„Буквално мислим да смо се на крају ми обучили да радимо тај посао. До темеља смо ишли у истраживању, до тога какве реченице се говоре, у којој врсти ситуација и слично, шта сме, шта не сме да се ради, јер нам је био и циљ да урадимо једну реалистичну серију која уверљиво третира читаву ствар. Тако да нису они имали посебне неке захтеве, осим што су нам објашњавали како се то дешава и молили су нас да верно прикажемо те ствари”, истакао је сценариста.

Пред публиком је још десет узбудљивих епизода Тунела.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво