Читај ми!

Радош Бајић у жирију филмског фестивала у Москви на позив Никите Михалкова

Глумац, редитељ и продуцент Радош Бајић, биће члан жирија на 46. Међународном филмском фестивалу у Москви.

Бајић је позив добио од Никите Михалкова како би у својству члана жирија са колегама, бирао најбоља филмска остварења. На Фестивалу који се одржава од 19. до 26. априла за признања ће се борити филмови из Немачке, Ирана, Аустрије, Турске, Румуније, Мексика, Русије и Србије.

Публика ће у ревијаном делу програма Фестивала моћи да погледа филм Хероји Халијарда.

У жирију су, поред Бајића још и редитељ и продуцент Фридрик тор Фридриксон са Исланда, сценариста Игор Волошин из Русије, редитељ Хусеин Карабеј из Турске, глумица Елена Љарова из Русије и редитељка Гулнара Сарсенова из Казахстана.

„После великог успеха у САД и приказивања Хероја Халијарда на Капитол хилу – крећемо у освајање Москве. Хероји Халијарда ће имати своју московску свечану премијеру у оквиру пратећег програма Међународног филмског Фестивала који се одржава од 19. до 26. априла у главном граду Русије. Такође, на позив чувеног руског оскаровца Никите Михалкова указана ми је велика част да будем члан званичног жирија Фестивала. Позив великог Михалкова за мене има реципрочну вредност, као да ме је из западне филмске хемисфере позвао лично Спилберг. После приказивања Халијарда у Америчком конгресу, што има историјски значај, јер је наш филм први српски филм који доживео ту част, у узаврелој и усијаној геополитичкој ситуацији у свету где су сучељавања две светске силе на веома опасном нивоу – мисија Халијарда делује као глас разума. И буди наду да уметност нема и не треба да има границе”, рекао је за Портал РТС-a Радош Бајић.

У оквиру такмичарског програма Фестивала, српску кинематографију представљаће, како је најављено, антиратна драма Баук, редитеља Горана Радовановића, која ће тако имати светску премијеру – 20. априла.

Филм преноси причу о НАТО бомбардовању СРЈ 1999. године из угла осмогодишњег дечака Саве, који покушава да задржи неискварени и наивни поглед на свет око себе.

Глумачку поставу чине Јакша Прпић, Сара Климоска, Војин Ћетковић, Милош Биковић, Анђелија Филиповић, Гордана Гаџић, Калина Ковачевић, Бранка Шелић и Милена Јакшић.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво