Читај ми!

Снима се филм о последњем дану Даде Вујасиновић

По идеји и у режији Елизабете Бетински, биће снимљен дугометражни играни филм „Дада, пркосни сведок“ о последњем дану новинарке Радиславе Даде Вујасиновић, али и о деведесетим годинама прошлог века.

По сценарију који је написао Вук Бошковић, филм ће, кроз призму последња 24 сата Дадиног живота, обрадити дубља питања и теме деведесетих – ко је крив и за тај дан и ту декаду, шта смо сви ми морали да радимо да бисмо је преживели, и какав однос имамо према онима које је то време заувек однело.

Насловну улогу играће Хана Селимовић, док ће главну мушку улогу тумачити Марко Грабеж.

Прошле су три деценије од Дадине стравичне смрти и многе ствари у вези са том трагедијом нису расветљене. Намера аутора је да нас подсете на лик и дело ове необично храбре, пожртвоване и јединствене новинарке наше савремене историје и опомену да је не заборавимо.

Одбрана слободе говора може бити опасан пут и остаје тема која је дубоко релевантна у нашим савременим околностима у којима потрага за истином наилази на многе изазове. Дадина прича је подједнако релевантна данас као што је била и раних 90-их и позива нас да се супротставимо изазовима данашњег времена и да се држимо основних начела новинарске етике и интегритета.

Габријела Тана, продуценткиња позната по филмским и телевизијским пројектима који су високо вредновани, награђивани и гледани (Филомена, The Dig, Војвоткиња) продуцираће филм у сарадњи са извршним продуцентом Владимиром Декићем и партнерима из Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и Србије.

План је да снимање филма почне током лета у Београду и да ово буде последња годишњица смрти Даде Вујасиновић која пролази без филмског дела које слави њен живот и њену жртву.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво