Мајкл Даглас добитник награде Чаплин

После више од три и по деценије успешне глумачке каријере, Мајкл Даглас ће добити признање за животно дело америчког Филмског друштва Линколновог центра.

Амерички глумац Мајкл Даглас добиће награду Чаплин коју додељује Филмско друштво Линколновог центра за извођачку уметност.

Признање ће му бити уручено на гала вечери 24. маја у Њујорку, објавио је дневник „Варајети".

„Врло смо узбуђени што је баш Мајкл добио награду. Током каријере Мајкл је био прави магнет за публику, без обзира да ли је у питању позориште или филм и права част је одати признање некоме са толико богатом каријером", изјавила је Ен Таненбaум, председница Управног одбора Филмског друштва Линколновог центра.

Гала вече у организацији овог филмског удружења организује се још од 1972. године, када је награђен Чарли Чаплин, који се вратио из изгнанства у САД да би примио признање.

Од тада, награда је преименована и додељена неким од најталентованијих људи у филмском стваралаштву, као што су Алфред Хичкок, Лоренс Оливије, Елизабет Тејлор, Дајен Китон, Федерико Фелини, Џејмс Стјуарт, Роберт Алтман, Мартин Скорсезе, Мерил Стрип и последњи добитник Том Хенкс.

Даглас (65) је у току филмске каријере, коју је започео пре више од 30 година, два пута добио Оскара - једном за продукцију филма „Лет изнад кукавичјег гнезда" и једном за улогу Гордона Гека у остварењу „Вол Стрит" Оливера Стоуна (ускоро треба да се појави и наставак овог остварења).

Глумац је између осталог играо у филмовима „Златни момци", „Путеви дроге", „Црна киша", „Фатална привлачност", „Игра", „Стражар", „Пад", „Ниске страсти", „Амерички председник", „Савршен злочин", „Рат Роузових", „Све остаје у породици" и „Разоткривање".

Амерички глумац и продуцент је од 2000. године у браку са велшком глумицом Кетрин Зита-Џонс, са којом има двоје деце, Дилана и Керис, а Мајкл Даглас има и сина Камерона из првог брака.

Глумац је познат и по заговарању нуклеарног разоружања, а 1998. године генерални секретар УН Кофи Анан именовао га је за Гласника мира Уједињених нација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се