Читај ми!

„Телевизија изненада“ најбољи кратки страни филм 71. Мартовског фестивала, гран-при фестивала „Флотацији“

За најбољи међународни кратки филм 71. Мартовског фестивала проглашено суданско-катарско остварење „Телевизија изненада“. „Портрет умирућег џина“ најбољи је документарни филм до 50 минута, док је у категорији филмова преко 50 минута признање отишло у руке аутора „Флашароша“. Најбољи анимирани филм је "Wyldstar", кратки играни филм „5/3/0“. Признање за режију отишло у руке холандском редитељу Даувеу Дајкстри.

„Телевизија изненада“ најбољи кратки страни филм 71. Мартовског фестивала, гран-при фестивала „Флотацији“ „Телевизија изненада“ најбољи кратки страни филм 71. Мартовског фестивала, гран-при фестивала „Флотацији“

У Дому омладине Београда, на свечаности поводом завршетка 71. Мартовског фестивала, додељене су награде најбољим филмовима и ауторима овогодишњег издања једног од најстаријих европских фестивала.

За најбољи међународни кратки филм проглашено је остварење Телевизија изненада (Судан, Катар), а у категорији експерименталног филма тријумфовало је остварење Николе Димитровића Омиљени.

Најбољи анимирани филм је Wyldstar Растка Милојковића, кратки играни филм Данила Станимировића „5/3/0“ проглашен је за најбољи у својој категорији.

Портрет умирућег џина Стефана Ђорђевића најбољи је документарни филм до 50 минута, док је у категорији филмова преко 50 минута признање отишло у руке аутора Флашароша.

Гран-при 71. Мартовског фестивала припао је Флотацији ауторки Елунед Зое Ајано и Алесандре Татић.

Награда за најбољу режију додељена је холандском редитељу Даувеу Дајкстри за остварење Комшија Абди.

У образложењу жирија наводи се да режисер иде са својим комшијом да направи филм о свему ономе што би могли снимити само у великобуџетским продукцијама: Али он одлучује другачије и усваја решење које гледаоцу приказује како се прави и настаје филм и како се прави и настаје прича истинитог потресног живота. То што при томе са својим јунаком изгледа помало опуштено неозбиљан, на неки начин још више придонесе тежини потресних догађаја, који су некада уништили једну афричку земљу“.

Награда ће бити уручена накнадно, због немогућности добитника да присуствује додели.

Признање за најбољу анимацију додељено је хрватско-француско-српској копродукцији Породични портрет.

Жири истиче изузетну технику и приступ детаљима у смислу филмског језика и приповедања, те додаје да је то учинило да stop-motion анимацијски филм изгледа као прави акциони филм. Награду је примила Николина Вучетић Зечевић, копродуценткиња филма.

Пољско остварење Зима награђено је за одличан звук или музику.

У образложењу жири наводи да је овај божићни филм са мрачном атмосфером у потпуности слушно оправдао све оно за шта се прогласио.

„Са звучном комбинацијом стварних, сноликих и натприродних осећаја води нас у свет дубљег проживљавања свега онога, што могу да нам понуде најбољи, али не само анимирани филмови. И све заслуге за то има комплетна екипа звучне постпродукције филма Зима“, поручују чланови жирија.

Награду је добио дизајнер звука Михал Фојцик, а у његово име примио је Јацек Мултановски из Пољског института у Београду.

Српско остварење Призван и позван награђено је за изузетан сценарио чији су аутори Срђа Вучо и Лука Папић.

Овај двојац је, према оцени жирија, умешно драматуршки структурирао причу из не тако давне прошлости коју смо подоста заборавили.

Уклапајући архивски материјал са новоснимљеним, аутори филма Призван и позван, кроз причу о четворо кандидата на првим председничким изборима у Србији 1990. године, само привидно на комичан начин, изузетно озбиљно постављају питања о бољој прошлости и неизвесној будућности“, наводи жири.

Награду за најбољу камеру добио је Игор Маровић, директор фотографије филма Флашароши (Србија). Признање за најбољу монтажу добили су Урош Тимотијевић и Владимир Петровић за филм Сањалице (Србија).

Поред главних награда жири 71. Мартовског фестивала доделио је и три специјална признања филму "Y" (Хрватска, режија Матеа Ковач), остварењу Ништа нарочито (Француска, Израел, режија Ефрат Бергер) и филму Печена патка (Финска, режија Јелица Јеринић).

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма је стална манифестација у области културе од значаја за Град Београд. Ово, 71. издање Мартовског фестивала одржано је од 26. до 30. марта.

У магију филма публику је овог пута увео концерт под називом „Филмски хитови Зорана Симјановића“.

У такмичарском програму било је 98 филмова у категоријама: експериментални филм и видео арт, анимирани филм, кратки играни филм, документарни филм до и преко 50 минута и међународни кратки филм. Награђени филмови биће приказани у Дому омладине 31. марта.

Покровитељи фестивала су Град Београд, Министарство културе Републике Србије, Филмски центар Србије. Организатор и извршни продуцент фестивала је Дом омладине Београда. Фестивал су подржали: Југословенска кинотека, Филмске новости, "Living Pictures", Туристичка организација Београда и Туристичка организација Србије.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво