Читај ми!

Премијера РТС-овог документарца о најмлађим жртвама бомбардовања „Нечија деца“ вечерас на Првом програму

Документарни филм „Нечија деца“, посвећен најмлађим жртвама НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије 1999. године, премијерно ће бити приказан вечерас у 21.55 на Првом програму РТС-а. Ауторка остварења Биљана Бојковић каже да је одлуку да свој филм посвети најмлађим жртвама бомбардовања донела након разговора са једном мајком чије дете је погинуло 1999. године.

Током 78 дана бомбардовања страдало је око 120 деце српске, ромске и албанске националности. На 25. годишњицу почетка НАТО бомбардовања СР Југославије РТС емитује докумантарни филм Нечија деца Биљане Бојковић.

Говорећи о разлозима да филм посвети најмлађим жртвама НАТО бомбардовања, ауторка истиче да је правећи репортажу пре годину дана, схватила да се о деци погинулој током агресије на Југославију изузетно мало зна.

Видела сам да је то велики број, више од 120 погинуле деце и да заправо нема документарних филмова и емисија који су се бавили том темом, а у разговору са саговорницима једна мајка је рекла: 'Ми сви причамо о НАТО жртвама, причамо о НАТО бомбардовању, а где је моје дете, ко помиње моје дете?' Та реченица је била довољна да одлучим да направим филм“, објашњава Бојковићева.

И за најмлађе жртве, НАТО званичници су имали различита објашњења и оправдања.

Колатерална штета, то је био израз који је за НАТО званичнике представљао изговор за све те грешке, за све те бестијалности. На конференцијама које је водио Џејми Шеј портпарол НАТО-а, нека објашњења су била заиста срамна и та кованица колатерална штета, остала је нешто што се баш веже за Џејмија Шеја“, наводи ауторка остварења.

Филм Нечија деца сниман је у Новом Пазару, у Мурину, Владичином Хану, Сурдулици, Грделици и у Београду. Осим родитеља и пријатеља погинулих саговорници су и историчари, новинари и аналитичари.

Биљана Бојковић истиче да је рад на филму био изузетно потресан: „Мислим да ни ја, а вероватно и колеге моје које ће се бавити том тематиком, неће наићи на нешто што је теже. У тим моментима када причате са родитељима, са пријатељима, некако схватите да и питања које желите да поставите, не можете. Видите да су они у болу, видите да је то туга и испоштујете ту њихову емоцију, испоштујете ту храброст што су пристали да говоре о томе.

У филму не учествују породице страдале албанске деце.

Од првог момента кад сам започела рад на филму, желела сам да чујемо и албанске породице. Нико се није јавио. Покушавала сам и преко Ресурсног центра за нестала лица, преко Фонда за хуманитарно право Косова, али сви покушаји су били безуспешни“, каже Бојковићева.

Премијера документарног остварења Нечија деца је вечерас на Првом програму РТС-а у 21.55.

Осим Биљане Бојковић која је ауторка филма, екипу чине директор фотографије Васко Васовић, тонски сниматељи Дамјан Попадић и Зоран Тарабановић, асистент сниматеља Бојан Даниловић и монтажер Иван Васић.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво