Читај ми!

Тема треће сезоне „Породичне мреже" – узроци дигиталног насиља и како га зауставити

Почиње нова сезона серијала „Породична мрежа" редакције Школског програма РТС-а. У трећем циклусу, кроз десет нових емисија, акценат је на дигиталном насиљу, али и на вредностима и вештинама које помажу да се оно предупреди. Емисију „Породична мрежа" можете да гледате суботом од 12:30 на Првом програму.

„Хајде да се разговарамо о свему, да се гледамо у очи, да слушамо, разумемо и подржимо једни друге, да се повежемо у најважнију од друштвених мрежа – породичну мрежу!" Такву поруку нам шаљу из школске редакције РТС-а и емисије Породична мрежа.

„У претходним сезонама смо отворили многе теме – прве љубави, прве изласке и пороке, слику о себи, конфликте, дакле различите су теме и мени се много допада што овде на овим софама седе заиста праве породице из целе Србије. Ми њих не припремамо за те разговоре – они заиста своје искуство поделе са нама, а то искуство осим што је едукативно и освешћујуће, и лековито је јер онда људи чују са којим темама и дилемама се друге породице носе. И онда крену по моделу да они на тај начин решавају своје неке проблеме, и то је највећа снага Породичне мреже", рекла је Ана Мирковић, сценариста и водитељ серијала Породична мрежа.

„Деца се јако лако отворе, ако им поставите право питање, и то не сме да буде осуђујуће питање, не треба да буде питање затвореног типа где они могу да кажу да или не, него када их питате како ви видите, како се ви осећате, како ви то решавате – то је стварно одлична платформа за комуникацију", додала је Мирковићева.

Ново време донело је са собом савремене канале комуникације, али најзначајније вредности су оне свевремене – отворен разговор, разумевање и међусобна подршка. Серијал Породична мрежа инспирише породице да о свему отворено разговарају.

„У трећој сезони ћемо некако мало дубље проанализирати те дигиталне теме из прве сезоне, па овог пута причамо баш конкретно о томе шта су узроци дигиталног насиља, како можемо на њега адекватно да реагујемо, имамо једну занимљиву тему – како да зауставимо насиље, иако мало звучи утопистички, пошто насиља има одувек, претпостављамо да ће га бити заувек, али шта ми можемо да урадимо да будемо бољи и да помогнемо и онима који врше насиље и онима који трпе насиље.

Од ових, да кажемо, животних тема, које служе да нас одобре у свакој животној ситуацији, имамо пријатељство, имамо подршку и притисак, причаћемо о емпатији, причамо о дечијим правима, али и обавезама, деца много воле да причају о правима, али нису баш најсрећниј икада имају неке обавезе, причамо о самопоуздање, тако да биће јако занимљиво", изјавила је Ана Мирковић.

Породична мрежа наставља и у новој, трећој сезони да шири мрежу питања и одговора. Заједно са саговорницима – родитељима и децом плете се породична мрежа пуна толеранције, емпатије и разумевања.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво