Читај ми!

Филм о косовској Кристалној ноћи, Досије Косово – у 21 час, 17. марта на Првом програму РТС-а

Документарни филм „Досије Косово – Погром“ премијерно се приказује у недељу, 17. марта, у 21 сат на Првом програму РТС-а. О томе шта се дешавало у јужној покрајини тог 17. марта 2004. године, шта је до сада било познато, а шта ће се тек открити, у Јутарњем програму говорила је ауторка филма Слађана Зарић.

„Чини ми се да смо претходних година највише причали о томе како су спаљене и уништене цркве, али када сам почела да истражујем схватила сам да је ширина тог терора била много већа. Мислим да је то један од трагичнијих дана у новијој српској историји“, каже Слађана Зарић.

Према њеним речима, тог дана је етнички очишћено шест градова и девет села, а бројни међународни аналитичари упоређују тај дан са Кристалном ноћи.

„Жеља ми је била да гледаоцима подрбније испричам шта се тог дана дешавало како бисмо имали више разумевања за те људе који су све то преживели и који и дан-данас живе у врло сличној ситуацији“, наводи ауторка филма Досије Косово – Погром.

Како би приказала реалну ситуацију тог 17. марта 2004. године, одлучила се да остварење уради у класичној архивској форми и за свако место у ком се десио злочин пронађе сведоке и архивски материјал, а темпо филма је из сата у сат.

„Све је почело 15. марта рањавањем 16-годишњег дечака Јовице Ивића. Потом се 16. марта десио трагични догађај када су се три албанска дечака удавила у Ибру који је искоришћен као повод. Тада су говорили како су 'Срби бандити' јурили псима дечаке и да су се они због тога утопили. То се емитовало на свим албанским телевизијама тог дана“, истиче Зарићева.

Све то је, како каже, претходило масовном окупљању десетина хиљада Албанаца који су били решени да протерају Србе и униште све оно што је био симбол српске цивилизације.

Убијено је осам људи, спаљене су цркве и манастири, једна основна школа, болница, дом здравља… Подсећа и да су тог дана из Вучитрна протеране и Ашкалије – Роми муслиманске вероисповести којима је албански матерњи језик, а који су још од 1999. повезивани са Србима.

Феномен масе

Досије Косово – Погром је један из серијала од четири документарца који говоре о дешавањима на КиМ током 90-их година.

Слађана Зарић каже да јој је најтеже било током снимања документарца о Жутој кући, јер је он направљен само на основу докумената тако да је јако сложено било на који начин оживети документа, писана сведочења.

„Сваки од ових филмова је било тешко радити. Док сам радила на Досије Косово – Погром данима сам размишљала о судбини тих људи. Тај феномен масе и сценарио који се понављао из места у место, и из града у град. То су људи који су били у својим кућама и становима и хиљаде људи који су кренули да их униште, бацају Молотовљеве коктеле, каменице“, наводи ауторка филма.

„Ти људи су линчовани. Имате трагичну причу страдалог Слободана Перића, који је претучен и у најстрашнијим мукама подлегао повредама. Још страшније, претучена је и његова осамдесетогодишња мајка која је неколико месеци касније такође преминула“, испричала је Зарићева.

Оно што је такође специфично за филм, јесте да ће у њему бити и виђења припадника КФОР-а, пошто у филму говори и норвешки официр, италијански генерали, грчки војници, Иркиња која је радила за Европску агенцију за реконструкцију…

Позвала је гледаоце да 17. марта у 21 час погледају Досије Косово – Погром на Првом програму РТС-а, а српска и енглеска верзије филма одмах затим ће бити постављене и на Јутјуб.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво