„Мамут“ у ДКЦ-у

Драма шведског редитеља Лукаса Модисона о родитељима који су због каријера одвојени од деце приказиваће се у Дворани културног центра Београда од 4. марта. Главне улоге у филму тумаче Гаел Гарсија Бернал и Мишел Вилијамс.

Остварење „Мамут", које је већ приказано на Фестивалу ауторског филма у октобру прошле године, наћи ће се на репертоару Дворане културног центра Београда од 4. марта. Пројекције су од 19 и 21 час.

„Мамут" је драма шведског режисера Лукаса Модисона које говори о негативним последицама глобализације кроз причу о брачном пару успешних Њујорчана.

Гаел Гарсија Бернал (из филмова „Дневник мотоциклисте", „Вавилон", „Злочин оца Амара" „Пасји живот" и „И ја теби кеву") и Мишел Вилијамс (из серије „Досонов свет" и филма „Планина Броукбек") играју супружнике Леа и Елен Видалес, а прича филма, који многи пореде са „Вавилоном" Алехандра Гонзалеса Ињаритуа, прати три повезане приче.

Узајамно преплетени догађаји одигравају се у САД, Филипинима и на Тајланду и говоре о родитељима који упркос жељама нису у могућности да више времена проведу са својом децом.

Главни јунаци филма, Лео и Елен Видал, су супружници потпуно посвећени каријерама. Лео је творац веб сајта који се после великог успеха пробија у свет великог новца и важних одлука, а Елен је успешан хирург у хитној помоћи.

Они имају осмогодишњу ћерку Џеки, али су због заузетости ретко код куће, па Џеки већину времена проводи са филипинском дадиљом Глоријом.

Чак и у ретким ситуацијама када је Елен присутна, њеној ћерци је много драже друштво дадиље, што код њене мајке изазива љубомору.

И дадиља Глорија има два сина, али су они морали да остану са баком на Филипинима.

Старијем сину Салвадору мајка много недостоје па је често зове телефоном и моли да се врати кући.

Да би убрзао повратак мајке, Салвадор чак и покуша да се запосли, што ће му донети и нове проблеме.

Трећа прича филма фокусирана је на Леа, који путује на Тајланд на потписивање важног уговора.

Како његови сарадници морају додатно да преговарају пре потписивања, Лео има времена да обиђе град па одлази у ноћни клуб где упознаје проститутку Куки, којој плаћа да не би морала да ради то вече, а сазнајемо да је и Куки мајка и да је против своје воље одвојена од детета...

Премијера филма одржана је 23. јануара 2009. године у Шведској, док је интернационални деби филм имао на прошлогодишњем издању Берлиналеа, где је публика бурно негодовала после пројекције.

Критика је мешовито одреаговала на ово остварење, истичући и позитивне и негативне аспекте, а посебно је похваљена глума и способност трансформације Мишел Вилијамс.

„Мамут", чији је буџет био 10 милиона долара, је шести дугометражни филм (први на енглеском језику) режисера, сценаристе и песника Лукаса Модисона.

Публика у Србији Модисона можда најбоље познаје по наслову „Љиља заувек" о девојци која постане жртва трговине људима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара