Читај ми!

Мартовски фестивал по 71. пут – изузетно богат програм са скоро стотину филмова

Један од најстаријих филмских фестивала у Европи и свету, прошле године обележио је 70 година од оснивања, јубилеј какав до сада није имао ниједан филмски фестивал у Србији и некадашњој Југославији. На реду је 71. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, који ће бити одржан од 26. до 30. марта 2024. године у Дому омладине Београда.

„Прошле године смо заокружили причу о првих 70 година, а ове године почињемо да 'трошимо' наредних 70. Иако фестивал траје од 26. до 30. марта, имаће и један додатан дан – 25. март, када ће бити изведен концерт посвећен филмским хитовима Зорана Симјановића, нашег највећег композитора примењене музике и постхумно му је пре три године додељена награда за животно дело“, каже уметнички директор „Мартовског фестивала“ Дејан Дабић.

Такође, и 31. марта ће бити бонус дан који ће подразумевати награђене филмове.

„Сам фестивал ће у току пет дана имати изузетно богат програм – 98 филмова у такмичарском програму. Ти филмови, поготову када је реч о документарцима, засновани су на разним животним причама. Било да је реч о малим људима – сељацима, радницима, рударима – или о великанима из разних сфера, попут спорта, па ће тако Никола Пилић доћи на фестивал и поклонити се публици уочи филма о његовом животу“, наводи Дабић.

Према његовим речима, биће ту и бројним других филмова, попут оног о чувеном оперском певачу Мирославу Чангаловићу, као и о првом женском рок бенду на Балкану „Сањалицама“ који ће и отворити фестивал.

„Мартовски фестивал“ има шест такмичарских категорија, од којих је пет домаћих чиме се настоји да се подрже домаћи аутори. Категорије су: документарни филмови до 50 минута, документарци дужи од 50 минута, кратки играни, кратки анимирани и кратки експериментални филмови.

Ту је и међународна категорија краткометражног филма, која обухвата документарне, анимиране, игране и експерименталне филмове.

Најважнија награда је Гран при фестивала, као и шест струковних награда – за режију, монтажу, музику, звук, сценарио и анимацију. То су некада биле Златне медаље Београда за ауторски допринос, а оно што су некада биле Златне плакете сада су награде по категоријама.

„Мислим да смо пронашли формулу да фестивал чува тај елемент националног, а да са друге стране тај међународни краткоментражни филм све више укључујемо. Ове године смо у програм убацили чак 44 филма из целог света“, истиче уметнички директор „Мартовског фестивала“.

Последњег дана фестивала биће и посебна посластица за љубитеље спорта. Биће приказано остварење Магична седмица о Тонију Кукочу, редитеља Сабахудина Топалбећиревића, а њих двојица ће доћи на премијеру.

Пошто се очекује велико интересовање, филм ће бити поново приказан и 31. марта у великој сали Дома омладине.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво