Читај ми!

Филм "Тридесет година матуре" Душана Гајића у Паризу  

Документарни филм "Тридесет година матуре", аутора Душана Гајића, биће приказан у четвртак, 14. марта 2024. године на специјалној пројекцији на Француском Институту за геополитику, при универзитету у Паризу. После пројекције предвиђена је дебата “Куда иде Србија” уз учешће аутора, представника института, новинара и других.

Филм је током ове недеље имао серију пројекција у Француској, у Паризу и Дижону, у сарадњи са престижним факултетом политичких наука (Sciences Po) и Институтом Жак Делор.  Тридесет година матуре је до сада учествовао на више од тридесет међународних филмских фестивала и имао специјалне пројекције у Београду, Бриселу, Бечу, Лондону, Паризу и Њујорку.

После пројекције филма на Француском институту за геополитику предвиђена је дебата о “изгледима за европску будућност Србије” у којој ће, поред аутора, учествовати заменик директора института Амаел Катаруза, професор на Факултету политичких наука(Sciences Po), Небојша Вукадиновић и Кристијан Кастања, стручњак за европску и међународну политику.

У Француској јавности се мало говори о Србији и проширењу ЕУ на Западни Балкан и зато су овакве дебате од изузетног значаја јер постављају питање европске будућности региона, а у ширем смислу и будућности ЕУ. Важно је што ће у публици бити они које се данас баве, или ће се у будућности бавити овим геостратешким питањма, рекао је Небојша Вукадиновић, професор француског Факутета политичких наука.

Досадашње пројекције се показале да критички поглед на историју Србије у последњих тридесетак година, кроз призму једне генерације, подстиче на дебату и размишљање,”  каже аутор филма Душан Гајић.

Да би се одговорило на питање куда иде Србија, које постављају организатори, корисно је подсетити се и одакле долази, а филм покушава да пружи ту врсту перспективе. У садашњости, Србија је заглављена у амбивалентном односу према Европи и питањима која нису решена већ више од 30 година, од функционисања демократије до Косова и ЕУ”, истиче Гајић

У приказу филма након пројекције у Бриселу, угледни белгијски дневник La libr Belzik (La libre Belgique) Слободна Белгија"- оцењује да је филм Тридесет година матуре необично интроспективно путовање, интимистички портрет друштва располућеног између разочарања и барокног оптимизма, између трагедије и хумора” и додаје да су “тешке теме у филму обрадјене са много такта и финесе у приступу

У филму Тридесет година матуре, кроз разговор са својом генерацијом и ћерком која одраста у Бриселу, аутор преиспитује недавну историју своје земље. Полазећи од приватне фотографије, личног сећања и успомене, филм настоји да разуме прави, људски смисао бурне, често драматичне, историје последњих 30 година.

Док се матуранти из 1989. после тридесет година поново окупљају у београдској гимназији, једно питање лебди у ваздуху: шта је преостало од генерацијских снова?

Учесници филма констатују да је српско друштво и данас заокупљено сличним питањима као и 89-те године: и даље нема поузданог и недвосмисленог одговора на нека од кључних питања: Шта са демократијом и вишестраначким системом? Шта са Косовом? Са регионом? Шта са Европом? Где припадамо и ста желимо да будемо?

У тренутку годишњице матуре филм поставља једноставно питање: Да ли је српско друштво у претходних тридесет година положило сопствени “испит зрелости”?

 У филму учествују некадачњи школски другови аутора Душана Гајића, данас новинари, лекари, уметници, музичари… Светозар Путник, Љубица Гојгић, Милош Шарановић, Весна Павловић, Дина Дивљан, Бојан Тркуља, Александар Ђорђевић, Дејан Милићевић, Милорад Мики Ристић, Катарина Кнежевић, Душан Кораћ, Данијела Камбасковић, Љубица Томић и други и њихова деца Радмило Томић, Павле и Стеван Дивљан, Угљеша Шарановић и Нина Гајић

Директор фотографије је Миодраг Трајковић, монтажер Срђан Радмиловић, музику је компоновао Дејан Илијић.

Филм Тридесет година матуре до сада је учествовао на фестивалима Brussels Captial film , Golden Stejt Film фестивалу (Лос Андјелес), Stockholm Film и ТВ фестивалу (финалиста у категорији док. филм), Lake Travis Film Fesitval, SAD, Beyond Border international film festival, Indija, Docs without borders festival, SAD, Brno film festival, Slovačka, Andromeda festival, Турска и многим другим.

Филм је сниман у Београду, Бриселу, Хагу и Бечу. Продукцију су подржали Европски фонд за Балкан, Фондација за отворено друштво, Министарство културе и информисања и Радио Телевизија Србији.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво