Читај ми!

Попевић: Оскаровац „Зона интереса“ вечерас у 22 сата на Првом програму РТС-а

Једна од занимљивости 96. доделе Оскара у Лос Анђелесу је да су ове године два европска филма ушла у главну категорију. У питању су филм „Анатомија пада“ који је уочи церемоније доделе приказан на Првом програму РТС-а, и „Зона интереса“ који ће вечерас у 22 сата бити приказан на Првом програму.

Гостујући у Јутарњем програму, уредник филмског програма Никола Попевић, наглашава да РТС ове године први пут приказује два филма који су освојили признање Америчке академије филмских уметности и наука. После Анатомије пада која је награђена Оскаром за оригинални сценарио, вечерас ће на Првом програму у 22 сата бити приказан филм Џонатана Глејзера, Зона интереса који је освојио два Оскара.

„Први пут ове године да имамо два филма. То је већ традиционално да ми приказујемо кандидате пре доделе. Неколико њих је добило Оскара. Добила је Ида, добио је Паразит и добио је Још једна тура. Било је и оних који нису, али ове године смо баш погодили и припремили добитнике три Оскара, пошто је Зона интереса добила два“, додаје Попевић.

Скреће пажњу гледаоцима да је најпре најављено да ће филм Зона интереса бити приказан на Другом каналу после скраћене верзије преноса доделе Оскара, али с обзиром на то да је један од три филма који је освојио више од једног Оскара, поред Опенхарјмера и Јадних створења, биће приказан на Првом програму.

Доминација Опенхајмера очекивана

Никола Попевић наводи да према његовом мишљењу Опенхајмер можда није најбољи филм Кристофера Нолана, али да је привукао пажњу с обзиром на ситуацију у свету, ратове и склон је уверењу да су Американци хтели да покажу да и они имају атомску бомбу.

С друге стране, додаје да је неочекивано то како је лоше прошао Мартин Скорсезе и његов филм Убиство под цветним месецом, који је имао десет номинација, а није освојио ниједног Оскара.

„Такође, Барби, који је био један од појава врло запажених прошле године, чак су биле и те шале Барбихајмер. Они су у слично време имали биоскопску дистрибуцију широм света, а Барби је добио само једног Оскара за песму, али реално гледано Барби је ипак био феномен. Што се мене тиче, криво ми је што није Скорсезе конкретно није добио Оскара за фотографију“, сматра Попевић.

Додаје и да му се чини да је прошла година и ова донела доста солидних, добрих и одличних филмова, као и да је конкуренција била јача него претходних година.

„Оно што ми је, с друге стране, оставило утисак јесте да та додела награда постаје мало монотона, и да је то све већ виђено. Јако је лош хумор, на пример. Покушавају они, труде се да буду занимљиви, тако да је тај скеч са Џоном Сином био онако кринџ, што кажу клинци.“

Последњих година већ се причало је дошло до пада гледаности доделе Оскара у целом свету, али Оскар ипак и даље опстаје као најзначајнија и најцењенија филмска награда.

Зона интереса није без разлога награђена за звук

Иначе, филм Зона интереса је осим Оскара за најбољи страни филм добио и Оскара за звук. Попевић напомиње да публику углавном не занимају те техничке категорије, али у овом филму би баш требало обратити пажњу на звук.

„Снимљен је тако да је звук веома битан за укупни доживљај. Ми доживљавамо филм као један визуални медиј претежно или неко причање приче и слично. Међутим, овде је звук управо оно што је човек хтео да прикаже. Значи, ми имамо ту породицу Хес која живе тик поред Аушвица. И они живе својим лагодним животом, баве се баналним свакодневним стварима.Филм је снимљен као нека врста ријалитија, са фиксним камерама која прате онако воајерски шта се догађа у породици. Док у звуку, у позадини, су у ствари тај ужас који се дешава тик поред њих. И они се на то не обазиру јер напросто тата и мама иду на посао“, наводи Попевић на крају гостовања у Јутарњем програм.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво