Читај ми!

Доминација „Опенхајмера“ на додели Бафти, „Јадна створења“ изненађење вечери

Најбољи филм на овогодишњој 77. додели награда Британске академије за филм и телевизијску уметност је „Опенхајмер“, који је укупно освојио седам награда, укључујући и оне за најбољу режију и најбољег глумца у главној и споредној улози.

Додела Бафти била је у знаку Опенхајмера. Биографски филм о оцу атомске бомбе освојио је главну награду вечери – за најбољи филм.

Бафта за најбољу режију, очекивано, припала је Кристоферу Нолану. Килијан Марфи у улози Роберта Опенхајмера проглашен је за најбољег глумца. Најбоља глумица је Ема Стоун за улогу у остварењу Јадна створења.

Помало изненађујуће, остварење Зона интереса добило је Бафту за најбољи британски филм, али и најбољи филм који није на енглеском језику.

За најбољу споредну глумицу проглашена је Да‘Вин Џој Рандолф за улогу у Бартоновој академији, док је Бафту за најбољег споредног глумца освојио Роберт Дауни Џуниор за улогу у Опенхајмеру.

За најбољи оригинални сценарио одабрана је Бартонова академија, док је Америчка фикција тријумфовала у категорији најбољег адаптираног сценарија.

Ноланов епски документарац о оцу атомске бомбе се овенчао и Бафтама за најбољу фотографију, монтажу, као и најбољу музику.

Најбољи анимирани филм је Дечак и чапља. Очекивано, у категорији за најбољи документарац тријумфовао је 20 дана у Маријупољу.

Бафта за најбољи одабир глумаца додељена је Бартоновој академији.дна створења однела су признања у категоријама најбољих специјалних визуелних ефеката, продукционог дизајна, најбољих костима и најбоље шминке и фризуре. Зона интереса однела је награду за најбољи звук.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво