Завршен 38. ФЕСТ

После десет дана, 63 филма приказана на 230 премијерних и репризних пројекција, 38. ФЕСТ завршен је синоћ уручењем награда и приказивањем најбољег остварења такмичарског програма, филма „Метастазе" Бранка Шмита. За фестивал је продато око 90 хиљада карата, а процена је да га је посетило више од сто хиљада гледалаца.

Уручењем „Политикине" награде за најбољи филм у такмичарском програму Феста „Европа ван Европе" хрватском редитељу Бранку Шмиту и пројекцијом његовог филма „Метастазе" у великој дворани Центра „Сава", синоћ је званично завршен 38. ФЕСТ.

Награду - скулптуру „Еритроцит", рад вајара Николе Пешића, Шмиту је уручила председница жирија, македонска глумица и продуценткиња Лабина Митевска.

Чланица жирија, филмска критичарка „Политике" Дубравка Лакић истакла је да је награда додељена за „зналачку режију и снажан психолошки портрет људи са друштвених маргина".

Лакићева је подсетила да је овај филм снимљен у копродукцији Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине.

Захваљујући се, Шмит је рекао да је „ово награда која охрабрује, како гласи и слоган овогодишњег ФЕСТ-а".

„Мислим да је битно што је филм настао у копродукцији и мислим да је то пут којим треба даље ићи. Наша су тржиста мала и само заједно можемо напред", рекао је Шмит.

Уочи пројекције, пред више стотина гледалаца поклонили су се хрватски продуцент Станислав Бабић и популарни глумац Рене Биторајац, а од чланова екипе из Србије сарадница на сценарију Владислава Војновић, дизајнер звука Огњен Попић и копродуцент Милош Спасојевић (Лукс филм).

„Метастазе" су претходних дана приказане у Дворани културног центра Београда, где је одржан програм „Европа ван Европе", са укупно осам филмова. У конкуренцији су били и филмови из Србије, Русије, Јерменије, Украјине, Турске, Албаније и Израела.

Председница жирија Лабина Митевска захвалила је организаторима фестивала, а посебно публици.

„Фест је један од ретких фестивала на којима и у 11 ујутру и у осам увече има публике. Хвала вам, јер у настојању да радимо мале, ауторске филмове, ми зависимо од вас. Својим присуством нам дајете снагу и енергију да продужимо да се бавимо филмском уметношћу", рекла је Митевска.

Публику су поздравили су и директор Дирекције ФЕСТ-а Милош Параментић и уметнички директор Мирољуб Вучковић.

Параментић је истакао да је за 38. ФЕСТ продато око 90.000 карата а да је, рачунајући пропуснице за филмске раднике, студенте и новинаре, било више од 100.000 гледалаца.

Фестивал је почео 19. фебруара и приказао 63 филма на 230 премијерних и репризних пројекција.

Припреме за 39. ФЕСТ већ почињу. Параментић најављује да ће га отворити „Кориолан", редитељски првенац Рејфа Фајнса, чије снимање почиње ових дана у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара