А у Лондону мук... Дуле Савић за РТС: Гол на Хајберију је моја лична карта

Прошло је 45 година од када је фудбалер Црвене звезде Дуле Савић дао гол Арсеналу у Лондону за 1:1 у осмини финала Купа Уефа. Овим поготком нападач црвено-белих је уписао себе у историју Звезде и српског фудбала.

O чувеном достигнућу и професионалном животу истакнутог спортисте, Душана Савића снимљен је документарни филм Дуле Савић, а у Лондону мук, који евоцира тренутак легендарног гола и атмосфере након њега.

После гола, настала је тишина на „Хајберију“ какву Енглези никада раније нису забележили, а преко 40 хиљада људи који су тада дошли на стадион имало је прилику да види неустрашиву Црвену звезду и испрати је заслуженим аплаузом.

Аутор документарца Бранка Бешевић Гајић и Душан Дуле Савић говорили су у Јутарњем програму РТС-а о остварењу које ће публика премијерно имати прилике да види вечерас у 20.00 у „МТС Дворани“.

Четрдесетпет година је од тог нерешеног резултата у Лондону, који је био као победа. То је нешто што је уписало наш фудбал у историју и нешто што ће живети и после нас“, каже Бранка Бешевић Гашић.

Реплика из филма Муње коју изговара Небојша Глоговац узета је за наслов филма.

"Гол је био у 87. минуту, отприлике два-три минута пред крај, али то увек кажемо на крају утакмице. Пижон и ја смо делили собу у карантину у хотелу на путовањима током десет година наше каријере. Дешавало се да сањам, поготово за велике утакмице, у сновима да протумачим шта ће се десити. Није то било често, али кад год је било, било је тачно. И то сам му рекао ујутру кад смо устали. Пижон је знао, зато је ујутру чим је устао погледао и очима питао има ли шта ново. И ја сам рекао не брини ништа, 1:1, дајем гол", навео је Савић.

Прва утакмица у Београду завршена је победом Црвене звезде 1:0, те је нерешен резултат у Лондону био довољан црвено-белим да прођу у наредну фазу Купа Уефа.

"Морам рећи, била је тишина, стварно је била тишина. То је можда трајало секунду, две, три, пет, не знам тачно. Али немате ни времена на терену да размишљате о публици, о тим детаљима, усредсређени сте на игру, на чување резултата. Питали су ме ме како си се осећао... Немам појма, нестало је оног секунда кад је судија дао знак да се утакмица настави, све је нестало. Данас не могу ту емоцију да вратим“, додаје Савић.

У документарном филму посвећеном Душану Савићу учествују Емир Кустурица, Матија Бећковић, Драган Гаги Јовановић, бројни спортисти, саиграчи и противници Душана Савића.

Фудбалер је навео током гостовања у Јутарњем програму РТС-а да му је меч против Арсенал био један од омиљених у каријери.

„Све су ми драге, наравно ја их делим на оне које су одигране у Југославији, у тадашњем првенству, то су све утакмице против Партизана, пре свега, онда са Динамом, Хајдуком, оне које су доносиле трофеје, а у иностранству, у европским такмичењима, свакако клубови као што су Арсенал, Вест Бромвич, Бајерн Минхен, Реал Мадрид, Барселона, али овај гол који је, како бих рекао, постао моја лична карта, мој заштитни знак, не само мој, него моје генерације, а посебно мој. Гол је ушао у колективно памћење, а кад нешто уђе у колективно памћење, то остаје“, закључио је Савић.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара